ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Τι ώρα ανοίγει η πλατφόρμα – Ποια ΑΦΜ θα κάνουν πρώτα αιτήσεις

επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών
Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας allazosyskevi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας allazosyskevi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr στην οποία θα υποβάλουν αίτηση όσοι επιθυμούν επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών για αντικατάσταση ψυγείων, κλιματιστικών, καταψυκτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, που μίλησε στον ΑΝΤ1 η πλατφόρμα των αιτήσεων για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών αναμένεται να ανοίξει προς το μεσημέρι. «Στόχος μας είναι να ανοίξει σήμερα γύρω στις 4-5 το απόγευμα» είπε ο κ. Σκρέκας εξηγώντας ότι την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις όσοι το ΑΦΜ τους τελειώνει σε 1 και 2.

Ο υπουργός Ενέργειας επανέλαβε, επίσης, ότι η αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τους δικαιούχους μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ γύρω στον Νοέμβριο θα ακολουθήσει και ανάλογο πρόγραμμα που θα αφορά τους επαγγελματίες.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, από το πρόγραμμα αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερα από 200.000 νοικοκυριά, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν μέχρι τρεις συσκευές- ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά - και οι ωφελούμενοι θα μπορούν να αντικαταστήσουν έως δύο κλιματιστικά και μια άλλη συσκευή της επιλογής τους ή έως μια συσκευή κάθε είδος.

«Στην πλατφόρμα θα μπορούν να καταθέσουν όλοι αίτηση χωρίς αποκλεισμούς, αλλά θα υπάρξει μια μοριοδότηση ανάλογα με το εισόδημα ή άλλα κοινωνικά κριτήρια. Όσοι δεν επιλεχθούν θα παραμένουν στη πλατφόρμα ως επιλαχόντες, ώστε αν καταστεί εφικτό να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος να επιλεγούν στη συνέχεια» πρόσθεσε ο Κώστας Σκρέκας.

Όσον αφορά τη διαδικασία για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών ο υπουργός Ενέργειας διευκρίνισε πως ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση για ένα σπίτι και όταν επιλεγεί θα λάβει ένα μήνυμα στο κινητό του, το οποίο θα περιέχει και τον αριθμό του εκπτωτικού κουπονιού. «Στη συνέχεια θα πάει στο κατάστημα της επιλογής του, το οποίο έχει την υποχρέωση να ελέγξει αν η συσκευή που πρέπει να αντικατασταθεί πληροί τις προϋποθέσεις και να φροντίσει για την ανακύκλωση της» κατέληξε επί της διαδικασίας ο Κώστας Σκρέκας.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανά ΑΦΜ

  • 21/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2
  • 22/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4
  • 23/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6
  • 24/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
  • 25/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Η αίτηση

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Όλα τα στοιχεία αντλούνται και διασταυρώνονται αυτόματα από άλλους φορείς.

Απαιτούνται μόνο οι κωδικοί taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας που θα δηλωθεί στην αίτηση. Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραθέτει παρακάτω σχετικό παράδειγμα:

Μία τετραμελής οικογένεια με δύο συζύγους και δύο τέκνα: μπορεί να υποβάλλουν έως δύο χωριστές αιτήσεις οι δύο σύζυγοι για διαφορετική κατοικία ο καθένας (κύρια και δευτερεύουσα). Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση τα παιδιά.

Προσοχή όμως συνιστάται στο ότι η κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα) που αναφέρεται στην αίτηση θα πρέπει να ταυτίζεται αφενός με την οικία που ήταν τοποθετημένη η παλαιά ηλεκτρική συσκευή προς ανακύκλωση και αφετέρου με την οικία όπου θα τοποθετηθεί η νέα επιδοτούμενη συσκευή.

Εισοδηματικές κατηγορίες

  • Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση (1η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση (2η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 35% επιδότηση (3η εισοδηματική κατηγορία) και
  • Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 30% επιδότηση (4η εισοδηματική κατηγορία).

Όταν κλείσει η πλατφόρμα μετά από 15 μέρες (5/7), όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα καταταγούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, δηλαδή οικονομικά και κοινωνικά.

Σχετικές ειδήσεις