ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Μέχρι πότε οι αιτήσεις - Οι αλλαγές και τα σημεία - κλειδιά

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Μέχρι πότε οι αιτήσεις
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Οι προϋποθέσεις
Intime News

Σε λίγες ημέρες κλείνει η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών, μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σημειώνεται ότι μέχρι την Τρίτη 5 Ιουλίου στις 3 μ.μ. μπορούν όλα τα ΑΦΜ να υποβάλουν αίτηση για την εν λόγω επιδότηση.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Η αίτηση

Για να λάβετε την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα πρέπει να υποβάλετε ηλεκτρονική αίτηση χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα μέσα από την Ψηφιακή Πλατφόρμα Αιτήσεων.

Εφόσον υποβάλετε την αίτηση χρηματοδότησης εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, αυτή θα αξιολογηθεί μαζί με όλες τις άλλες αιτήσεις που θα έχουν υποβληθεί εμπροθέσμως και θα καταταγεί με βάση κάποια αντικειμενικά κριτήρια.

Αν η σειρά κατάταξης επιτρέπει την επιχορήγηση (επαρκούν τα κονδύλια ανά γεωγραφική Περιφέρεια), τότε θα ενημερωθείτε για την έγκριση και την έκδοση των αντίστοιχων επιταγών.

Παράλληλα, σε νέα ανακοίνωση υπογραμμίζεται τι πρέπει να προσέξει ο πολίτης κατά την διαδικασία της αίτησης.

Αναλυτικά στη νέα ανακοίνωση τονίζεται:

  • Η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxis του φυσικού προσώπου που υποβάλει αίτηση.
  • Στη συνέχεια γίνεται αυτόματα λήψη στοιχείων και επιλέγεται αν υπάρχει ΑΜΚΑ για ΑΜΕΑ. Τα στοιχεία επιβεβαιώνονται και αποθηκεύονται σε επίπεδο χρήστη.
  • Στη συνέχεια γίνεται δημιουργία της αίτησης.
  • Ακολούθως καταχωρείται λογαριασμός παροχής, ο οποίος και ελέγχεται (θα πρέπει να είναι οικιακός και να μην έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη αίτηση).
  • Στη συνέχεια επιλέγονται ως 3 συσκευές (μόνο το είδος, όχι συγκεκριμένο μοντέλο κλπ).
  • Η αίτηση ολοκληρώνεται (αίτηση «ενεργή»).

Προσοχή: στο στάδιο αυτό η αίτηση δεν έχει υποβληθεί. Πρέπει πριν την υποβολή να έχει προηγηθεί καταχώρηση και επιβεβαίωση αριθμού κινητού τηλεφώνου.

  • Μετά την επιβεβαίωση και του τηλεφώνου, ο αιτών εισέρχεται στην αίτηση (επιλογή «τροποποίηση») και από την καρτέλα Σύνοψη θα πρέπει να κάνει Υποβολή Αίτησης (αίτηση «υποβληθείσα»).

Σε όλα τα βήματα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες στην οθόνη, τις οποίες συνίσταται οι χρήστες να ακολουθούν.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Οι προϋποθέσεις

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο), παλαιά ηλεκτρική συσκευή (συγκεκριμένα: κλιματιστικό ή ψυγείο ή καταψύκτη) την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Για να μπορείτε να υποβάλετε αίτηση χρηματοδότησης θα πρέπει να συντρέχουν μόνο τρεις βασικές προϋποθέσεις:

  • Διαθέτετε ΑΦΜ και κωδικούς πρόσβασης στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (κωδικούς taxisnet).
  • Έχετε υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ» ή «ΜΕΛΟΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.
  • Κατά το έτος 2020 δεν ήσασταν κάτοικος εξωτερικού. Σε περίπτωση κοινής δήλωσης, ούτε το 2ο μέλος ή τα εξαρτώμενα τέκνα ήταν κάτοικοι εξωτερικού το έτος 2020.