ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα στις επόμενες 60 ημέρες αποκρυσταλλώνονται οι φοροαπαλλαγές για 2023 και 2024

Μέσα στις επόμενες 60 ημέρες αποκρυσταλλώνονται οι φοροαπαλλαγές για 2023 και 2024
INTIME

Σχεδόν 60 ημέρες μας χωρίζουν από τις 10 Σεπτεμβρίου 2022, οπότε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και η ομιλία αυτή αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα περιγράψει το δημοσιονομικό τοπίο για το 2023 και κυρίως το τί μέλλει γενέσθαι με τους φόρους.

Καθώς η ενεργειακή κρίση απορροφά δυνάμεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα πρέπει να υπάρξει υπεραπόδοση εσόδων από τον τουρισμό προκειμένου να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες φοροαπαλλαγές.

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό έχουν θέσει σε πρώτο πλάνο τη μείωση του φορολογικού βάρους για τα νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και τη στήριξη των πιο ευάλωτων που έχουν χτυπηθεί από την ακρίβεια. Στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκονται η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογουμένους, η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, η σταδιακή μείωση και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Το πλαίσιο των μέτρων στο φορολογικό πεδίο που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία προβλέπει:

  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσιοι λειτουργοί και συνταξιούχοι με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ θα δουν από την 1η Ιανουαρίου 2023 αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους, καθώς θα σταματήσει η μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς όλων των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου και από όλες τις συντάξεις.
  • Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος το 2023 και πλήρη κατάργησή του το 2024. Το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν σήμερα οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις ξεκινάει από 400 ευρώ και φθάνει έως 1.000 ευρώ τον χρόνο.
  • Η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση, το 2024 τα τεκμήρια θα μειωθούν κατά 50% και το 2025 θα καταργηθούν πλήρως.
  • Μείωση του ΦΠΑ σε καφέ, εστίαση και μεταφορές.
  • Παράταση της αναστολής ΦΠΑ 24% σε όλα τα ακίνητα και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022.