ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fuel Pass 2: Πώς βγαίνει η ψηφιακή κάρτα - Ποιοι θα κερδίσουν επιπλέον 15 ευρώ επιδότησης

Fuel Pass 2: Πώς βγαίνει η ψηφιακή κάρτα - Ποιοι θα κερδίσουν επιπλέον 15 ευρώ επιδότησης
Fuel pass 2: Στα τέλη Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα
pixabay

Fuel Pass 2: Πάνω από 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών είναι οι δυνητικοί δικαιούχοι της νέας επιδότησης καυσίμων. Το Fuel Pass 2 επεκτείνεται για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Το επίδομα βενζίνης θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα (και ελεύθερους επαγγελματίες) φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με δηλωθέν εισόδημα τις 30.000 ευρώ για το φορολογικό έτος 2021, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως τις 45.000 ευρώ.

Το Fuel pass 2 ίσως να φτάσει και τα 100 ευρώ συνολικά για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Τα ποσά θα καταβληθούν τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, ενώ όσοι επιλέξουν την έκδοση της ψηφιακής κάρτας θα κερδίσουν 15 ευρώ, με το επίδομα βενζίνης να κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ. Όσοι θέλουν να πιστωθούν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό, θα λάβουν 45 – 80 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την άυλη κάρτα θα αποθηκεύεται στην εφαρμογή, τύπου wallet της κινητής συσκευής και θα εξαργυρώνεται ανέπαφα σε τερματικά POS.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αιτήσεις

Για να δοθεί το επίδομα βενζίνης, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

Επίσης, όσοι δεν κάνουν εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση, χάνουν το επίδομα.

Πελάτες με ΙΒΑΝ τραπεζών εξωτερικού (ή και ορισμένων ίσως μη συστημικών τραπεζών) που λειτουργούν στην Ελλάδα, δεν μπορούν να εισπράξουν το επίδομα, γιατί η τράπεζα δεν έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση με το Δημόσιο, για να εισπράττει και να αποδίδει τα χρήματα στους πελάτες.

Τέλος, όσοι δεν έχουν κινητό με NFC δεν μπορούν να κάνουν χρήση του bonus των 15 ευρώ και πρέπει να βρουν κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύνης για να κάνουν χρήση της εφαρμογής στο κινητό του.

Τα ποσά για το επίδομα βενζίνης

  • Σε ηπειρωτική περιοχή: 65 ευρώ χωρίς κάρτα - 80 με κάρτα
  • Σε νησιωτική (και την Κρήτη): 85 ευρώ χωρίς κάρτα - 100 ευρώ με κάρτα.
  • Μοτοσικλέτες σε ηπειρωτική περιοχή: 45 ευρώ χωρίς κάρτα - 60 με κάρτα
  • Μοτοσικλέτες σε νησιωτική περιοχή: 55 ευρώ χωρίς κάρτα - 70 με κάρτα.

Παραδείγματα

Κάποια παραδείγματα που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς έχουν ως εξής:

Για τα 60 λίτρα καυσίμου το μήνα, μετά την επιδότηση,

  • Στην Αττική, η τιμή της βενζίνης από 2,40 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,96 ευρώ/λίτρο.
    Το πετρέλαιο κίνησης, από 2,06 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,62 ευρώ/λίτρο.
  • Στα Δωδεκάνησα, η βενζίνη από 2,55 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,99 ευρώ/λίτρο.
  • Στις Κυκλάδες, το πετρέλαιο κίνησης από 2,22 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,66 ευρώ/λίτρο.
  • Όπως και στο πρώτο Fuel Pass έτσι και σε αυτό, το έξτρα μπόνους της άυλης κάρτας είναι για λίγους.

Πώς βγάζω ψηφιακή κάρτα

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι δικαιούχοι αιτούνται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Η ψηφιακή κάρτα εκδίδεται από τράπεζα.

Η είσοδος του δικαιούχου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω gov.gr πραγματοποιείται με τους κωδικούς taxisnet.

Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα και εμβάζει αμελλητί το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.

Πώς θα πάρετε μεγαλύτερη επιδότηση

Για να μπορέσετε να πάρετε να έξτρα χρήματα από το επίδομα βενζίνης θα πρέπει να ολοκληρώσετε την διαδικασία της αίτησης και να επιλέξετε την άυλη κάρτα. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει το κινητό σας να διαθέτει την λειτουργία NFC.

Η λειτουργία NFC δίνει την δυνατότητα στα smartphones να «γίνονται» και κάρτες, καθώς μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες δηλώνετε την κάρτα σας και την έχετε πλέον στο κινητό σας.

Αν και η λειτουργία NFC είναι πλέον πολύ διαδεδομένη και υπάρχει πλέον σε κάθε νέο smartphone, δεν το έχουν όλοι.

Για να δείτε αν το κινητό σας έχει την συγκεκριμένη λειτουργία (NFC), πηγαίνετε στις ρυθμίσεις του κινητού σας και αναζητήστε το NFC.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες:

Αν λοιπόν όπως κάνετε την αναζήτηση στις ρυθμίσεις του κινητού σας σας εμφανίζει επιλογή για το NFC και να ενεργοποιήσετε τότε είστε από τους τυχερούς που θα πάρετε το μπόνους το +15 ευρώ.

Αν όμως δεν σας βγάλει επιλογή, τότε δεν έχει την υπηρεσία NFC το κινητό σας.