ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δανειολήπτες: Μεγάλη πίεση από την άνοδο των επιτοκίων

Δανειολήπτες: Μεγάλη πίεση από την άνοδο των επιτοκίων
INTIME

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν να αντιμετωπίσουν και το αυξημένο κόστος από τη δόση του δανείου τους.

Παλαιοί δανειολήπτες με δανειακές συμβάσεις που έχουν συναφθεί μεταξύ 2004 - 2008 είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα εκτεθειμένοι στα κυμαινόμενα επιτόκια τα οποία για 13 χρόνια αποδείχθηκαν «σωτήρια».

Είναι δάνεια με μικρό περιθώριο κέρδους των τραπεζών (της τάξεως του 1%-1,5%) τα οποία αποδεικνύονταν εξαιρετικά χαμηλότοκα λόγω του μηδενικού επιτοκίου της ΕΚΤ.

Με το πέρασμα των χρόνων βέβαια και την απώλεια εισοδήματος κατά τη μνημονιακή περίοδο, πολλά από αυτά τα δάνεια ρυθμίστηκαν, η διάρκεια αποπληρωμής τους επιμηκύνθηκε ή το χρέος παρέμεινε υψηλό λόγω των περιόδων χάριτος. Τώρα λοιπόν που πολλά από αυτά τα δάνεια έχουν μεγάλα υπόλοιπα και μεγάλη υπολειπόμενη διάρκεια, η αύξηση του επιτοκίου θα «πονέσει» και μάλιστα περισσότερο από ό,τι οι αυξήσεις σε άλλα μέτωπα, όπως στα καύσιμα.

Η μηνιαία αύξηση της δόσης μπορεί να φθάσει και τα 100 ευρώ ή και να τα ξεπεράσει, καθώς αυτή τη στιγμή το επιτόκιο έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,25% από τις δύο πρώτες δόσεις, ενώ έχει προαναγγελθεί και η τρίτη αύξηση, που μπορεί να φέρει το βασικό επιτόκιο κοντά στο 2%.

Αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων σε ένα δάνειο 100.000 ευρώ σημαίνει πολύ απλά επιβάρυνση της τάξεως των 200 ευρώ ανά μήνα. Το ποσό είναι μεγάλο και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου (κάτι που καθιστά την τελική εξυπηρέτηση του δανείου ακόμη ακριβότερη, αλλά τουλάχιστον μειώνεται η μηνιαία δόση) ή με πρόωρες αποπληρωμές χρέους οι οποίες όμως αφορούν μόνο τα νοικοκυριά που διαθέτουν ρευστότητα.

Η άνοδος του euribor 3μήνου οδηγήσει αυτόματα σε αύξηση της δόσης όλων των δανείων που συνδέονται με κυμαινόμενο επιτόκιο και τα οποία αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Με βάση τον υπολογισμό, για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ η επιβάρυνση λόγω της ανόδου του euribor 3μήνου κατά 0,50% ξεκινάει από 25 ευρώ τον μήνα εάν η διάρκεια του δανείου είναι π.χ. τα 20 έτη, ανεβάζοντας τη δόση από τα 563 ευρώ στα 588 ευρώ τον μήνα. Διπλάσια, και συγκεκριμένα 51 ευρώ, θα είναι η επιβάρυνση για το ίδιο δάνειο στην περίπτωση που το euribor αυξηθεί κατά μία μονάδα, ανεβάζοντας τη δόση του δανείου από τα 563 ευρώ στα 614 ευρώ για την ίδια διάρκεια δανείου, δηλαδή τα 20 έτη.