ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταξιούχοι: Σχέδιο για σταδιακή καταβολή των αναδρομικών σε όλους

Συνταξιούχοι: Σχέδιο για σταδιακή καταβολή των αναδρομικών σε όλους
INTIME

Αναδρομικά σε δόσεις για όλους εξετάζει η κυβέρνηση για 1.300.000 συνταξιούχους που δεν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και τους οποίους απέκλεισε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μέχρι τώρα τα κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν τη συγκεκριμένη λύση επικαλούμενα το υψηλό κόστος μιας τέτοιας απόφασης, καθώς η πλήρης απόδοση των αναδρομικών κοστίζει περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Παρά τις αλλεπάλληλες αρνητικές κυβερνητικές δηλώσεις γύρω από την επέκταση των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, η κυβέρνηση εξετάζει την υιοθέτηση «πολιτικής λύσης» για την απόδοση των αναδρομικών σε όλους και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όπως «διέταξε» η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ενδεχόμενο «πολιτικής λύσης» δεν έχει αποκλεισθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο «τα αναδρομικά να δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους, σε δόσεις».

Πλέον η προσοχή στρέφεται στις ανακοινώσεις που θα κάνει το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του σχεδίου Προϋπολογισμού 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, αναδρομικά – από περικοπές δώρων και επικουρικών συντάξεων – δικαιούνται μόνο όσοι είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τον Ιούλιο του 2020. Πρόκειται περίπου για 350.000 συνταξιούχους, ενώ το δικαστήριο έκρινε ότι η πλειονότητα – περίπου 1.300.000 συνταξιούχοι – έχει απολέσει το δικαίωμα της επιστροφής των περικοπών.

Τυχόν υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το σύνολο των συνταξιούχων, οδηγεί σε αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ, 723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,87 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνεται πως τα αναδρομικά αφορούν το ενδεκάμηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, για το οποίο έχουν επιστραφεί οι περικοπές των κύριων συντάξεων.