ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνει η ελάφρυνση 30.000 ευάλωτων δανειοληπτών

Πώς θα γίνει η ελάφρυνση 30.000 ευάλωτων δανειοληπτών
INTIME

Το σχέδιο ελάφρυνσης των ευάλωτων δανειοληπτών με ενήμερα στεγαστικά δάνεια παρουσιάσθηκε σήμερα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στη συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών παρουσιάστηκε, το εγκεκριμένο από τον SSM, σχέδιο για επιδότηση της μισής επιβάρυνσης της δόσης στεγαστικών δανείων με την περίμετρο να καλύπτει έως 30.000 δανειολήπτες.

Ο επόπτης, όπως εξηγούν πηγές κοντά στη διαδικασία, δεν συναίνεσε στην άνευ όρων υλοποίηση του μέτρου που προβλέπει επιδότηση από τις τράπεζες του 50% της αύξησης της δόσης των δανείων λόγω της ανόδου των επιτοκίων.

Αντίθετα, όπως έκανε σαφές, τα δάνεια αυτά θα ταξινομηθούν διαφορετικά και θα παρακολουθούνται στενά ως προς τη συμπεριφορά τους, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν έκρυψε και την ενόχλησή του για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα και την αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε μεταξύ τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών, η οποία μένει να δούμε εάν θα εκτονωθεί.

Οσον αφορά στα επιτόκια των καταθέσεων και στο ύψος των προμηθειών, έγινε σαφές στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πως δεν θα υπάρξει κοινή απάντηση, καθώς η κάθε τράπεζα θα λάβει τις αποφάσεις της ξεχωριστά και θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση τους επόμενους μήνες σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.