ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλι Ρεν: Η ευρωζώνη χρειάζεται βαθύτερη ολοκλήρωση

Όλι Ρεν: Η ευρωζώνη χρειάζεται βαθύτερη ολοκλήρωση

Έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες απηύθυνε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, ζητώντας στενότερη συνεργασία μεταξύ των μελών.

Ο Όλι Ρεν υποστήριξε ότι το ενιαίο νόμισμα θα πρέπει να υποστηριχθεί με υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών, ούτως ώστε να επιβιώσει και να ευημερήσει.

«Χρειαζόμαστε μια αυθεντική κουλτούρα σταθερότητας και μια πολύ αναβαθμισμένη ικανότητα περιορισμού της διάχυσης» ανέφερε, προσθέτοντας με νόημα: «έτσι είναι, τουλάχιστον αν θέλουμε να αποφύγουμε μια διάλυση της ευρωζώνης και να κάνουμε αντιθέτως το ευρώ να επιτύχει».

Πάντως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε ότι μια συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγων θα ήταν μια «ψευδής συζήτηση», ενώ κάλεσε τις χώρες πρώτα να ευθυγραμμίσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους και στη συνέχεια να κινηθούν προς μια χρηματοπιστωτική ένωση.

«Δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας εστιάζοντας σε μια κοινή έκδοση δημοσίου χρέους χωρίς ταυτόχρονη χρηματοπιστωτική βιωσιμότητα ούτε θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα σταθερότητας στην ευρωζώνη χωρίς να μοιραστούμε σημαντικά το βάρος της προσαρμογής» υπογράμμισε.