ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Airbus ξεπέρασε σε νέες παραγγελίες αεροσκαφών την Boeing

Η Airbus ξεπέρασε σε νέες παραγγελίες αεροσκαφών την Boeing
AP

Στον σκληρό αγώνα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες αεροναυπηγικές εταιρείες του κόσμου, η ευρωπαϊκή Airbus προηγήθηκε με κριτήριο τις νέες παραγγελίες της για το 2022 έναντι της αμερικανικής Boeing. Και θα πρέπει να σημειωθεί, όπως αναφέρουν το Bloomberg και το moneyreview. gr, πως η υπεροχή της ήταν εμφανής παρά τις δυσκολίες στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι οποίες και επιβάρυναν την παραγωγή.

Συγκεκριμένα, η Airbus με έδρα την Τουλούζη της Γαλλίας εξασφάλισε καθαρές παραγγελίες για 820 αεροπλάνα το 2022, με την αρωγή μιας σημαντικής συμφωνίας για 292 αεροσκάφη από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Κίνας τον Ιούλιο.

Οι παραδόσεις ανήλθαν σε 661 μονάδες έναντι 611 πριν από ένα χρόνο, αν και ήταν κάτω από τον ήδη μειωμένο στόχο της Airbus για 700 αεροσκάφη – για τον στόχο αυτόν η εταιρεία πριν από λίγες εβδομάδες είχε δηλώσει ότι δεν θα τον εκπληρώσει ακριβώς.

«Αυτό είναι προφανώς λιγότερο από ό,τι στοχεύαμε, αλλά δεδομένης της πολυπλοκότητας του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, θέλω να ευχαριστήσω τις ομάδες και τους εταίρους μας για τη σκληρή δουλειά και το τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Γκιγιομ Φoρί.

Η διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού υποχρέωσε την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική να εγκαταλείψει τον στόχο της για τις παραδόσεις στις αρχές Δεκεμβρίου. Η Airbus είχε ήδη προηγουμένως μειώσει τον Ιούλιο τον αρχικό της στόχο για 720 παραδόσεις το 2022.

Η Boeing, τώρα, δήλωσε ότι είχε εξασφαλίσει το παρελθόν έτος 808 καθαρές παραγγελίες πέρυσι και παρέδωσε 480 αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένων και 387 του μοντέλου 737, ο οποίο αποτελεί τη ναυαρχίδα του στόλου της. Οι παραδόσεις της Airbus της συγκρίσιμης οικογένειας αεροσκαφών A320 ανήλθαν σε 516 το 2022.