ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Χρηματιστήριο οδεύει το 30% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Στο Χρηματιστήριο οδεύει το 30% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
INTIME

Το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά για το μερίδιο 30% στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, με τον μεγαλύτερο μέτοχο του αεροδρομίου έτοιμο να αγοράσει το 10%.

Το ΤΑΙΠΕΔ και οι μεγαλύτεροι μέτοχοι στο αεροδρόμιο, AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, που ελέγχονται και οι δύο από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments, κατέληξαν σε συμφωνία για τη μελλοντική πορεία για το αεροδρόμιο, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο CEO του Ταμείου, Δημήτρης Πολίτης.

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας διακίνησε πάνω από 22,7 εκατομμύρια επιβάτες το 2022, καταγράφοντας άνοδο 84% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς ο τουρισμός ανέκαμψε από τους περιορισμούς που σχετίζονται με την Covid-19.

Το Υπερταμείο το οποίο διαχειρίζεται σημαντικό μέρος της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου, κατέχει το 25% του αεροδρομίου. Η AviAlliance και η AviAlliance Capital μαζί έχουν ποσοστό συμμετοχής 40% και η οικογένεια του Δημήτρη Κοπελούζου έχει μερίδιο 5%.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει μερίδιο 30% και η AviAlliance θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει το 10% αυτού του μεριδίου με premium, καθιστώντας τις εταιρίες που ελέγχονται από το PSP πλειοψηφικούς μετόχους.

«Είναι ευνοϊκή για την δημόσια εγγραφή η ψήφος εμπιστοσύνης από τον μεγαλύτερο μέτοχο και διαχειριστή του αεροδρομίου», είπε ο κ. Πολίτης.

Το μερίδιο 30% που προσφέρεται αναμένεται να αποτιμηθεί μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με την αγορά, σύμφωνα με τον CEO. Ο Κ. Πολίτης θέλει να κινηθεί γρήγορα για να κλείσει η συμφωνία. "Προσπαθούμε σκληρά να έχουμε την επιλογή να ολοκληρώσουμε τη συναλλαγή το πρώτο εξάμηνο του έτους."