ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ SILICON VALLEY BANK

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες απώλειες στις τραπεζικές μετοχές σε Αθήνα και Ευρώπη εν μέσω ανησυχιών για την Credit Suisse

Μεγάλες απώλειες στις τραπεζικές μετοχές σε Αθήνα και Ευρώπη εν μέσω ανησυχιών για την Credit Suisse

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συμπαρασύροντας πτωτικά το σύνολο της αγοράς. Ίδια εικόνα επικρατεί και στις ευρωπαϊκές αγορές με τα αδιέξοδα της Credit Suisse να επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,46% στις 1.036,87 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 7,79% στις 768,95 μονάδες.

Στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι Alpha Bank (-8,64%) και Eurobank (-8,38%) και ακολουθούν Πειραιώς (-7,66%) και Εθνική (-6,09%).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο δείκτης Stoxx 600 χάνει 1,9% στις 441 μονάδες. Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 1,69% στις 14.971 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC υποχωρεί κατά 2,3%.

Η μετοχή της Credit Suisse έφτασε να υποχωρεί άνω του 24% (σε νέο ιστορικό χαμηλό) στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, στα 1,75 ελβετικά φράγκα.

Καθώς η Credit Suisse τραβά μαζί της μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, με αναστολή διαπραγμάτευσης και για τις μετοχές των Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit.

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες Citigroup and Wells Fargo βλέπουν τις μετοχές τους να χάνουν περί το 3% στις ηλεκτρονικές προσυνεδριακές συναλλαγές, με τις Goldman Sachs και Bank of America να υποχωρούν 2%.

Τα futures του Dow Jones έφτασαν να υποχωρούν κατά 534 μονάδες ή 1,6%, με εκείνα του S&P 500 να χάνουν 1,8% και εκείνα του Nasdaq στο -1,6%.

Σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ομίλου Credit Suisse, η Saudi National Bank, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να αιμοδοτήσει την ελβετική τράπεζα, επικαλούμενος ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου.

Χθες έγινε γνωστό ότι στις οικονομικές καταστάσεις του 2021 και του 2022 της Credit Suisse, μετά από τη νέα αναθεώρηση που προκλήθηκε από τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, εντοπίστηκαν σειρά από ουσιώδεις αδυναμίες για το 2021 και το 2022. Οι ουσιώδεις αδυναμίες που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την αδυναμία σχεδιασμού και διατήρησης αποτελεσματικών αξιολογήσεων κινδύνου στις οικονομικές της καταστάσεις, ανέφερε η τράπεζα.

Η επανεκτίμηση των εσωτερικών ελέγχων της τράπεζας έρχεται παράλληλα με μια δυσμενή γνώμη που εξέδωσε η λογιστική εταιρεία PwC σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εσωτερικών ελέγχων του ομίλου.

Σχετικές ειδήσεις