ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι παραιτήσεις διευθυντών ανωνύμων εταιρειών πρέπει να γνωστοποιούνται στην εφορία

Γιατί οι παραιτήσεις διευθυντών ανωνύμων εταιρειών πρέπει να γνωστοποιούνται στην εφορία
Pixabay

Ο χαρακτηρισµός της δηµοσιότητας της παραίτησης διευθυντικών στελεχών Α.Ε. ως συστατικής ή δηλωτικής εξαρτά την έκταση της αλληλέγγυας ευθύνης τους για χρέη της εταιρείας προς τη φορολογική αρχή. 

Οι πρόεδροι, αντιπρόεδροι ∆.Σ. και διευθύνοντες σύµβουλοι ευθύνονται προσωπικώς και αλληλεγγύως για φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας, υπό την προϋπόθεση ότι εξακολουθούν, κατά τον κρίσιµο χρόνο γέννησης των υποχρεώσεων, να έχουν µία από τις ιδιότητες αυτές και δεν έχουν νοµίµως παραιτηθεί ή µε άλλον τρόπο παυθεί. Κατά συνέπεια, µετά τη νόµιµη παραίτησή τους τα ως άνω πρόσωπα εξακολουθούν να ευθύνονται µόνο για τα χρέη της εταιρείας που έχουν γεννηθεί σε χρόνο προγενέστερο της παραίτησης και όχι για όσα προέκυψαν ύστερα.

Λαµβάνοντας υπόψη ότι, υπό το προϊσχύον καθεστώς η παραίτηση προέδρου, αντιπροέδρου ∆.Σ. κ.λπ. υπέκειτο σε δηλωτική δηµοσιότητα και µε δεδοµένο ότι τα ένδικα χρέη ανατρέχουν στον χρόνο ισχύος αυτού, κρίθηκε από το ∆ιοικητικό Εφετείο ότι η µη τήρηση της δηµοσιότητας δεν επηρεάζει τη νοµιµότητα της παραίτησης αντιπροέδρου ∆.Σ. και άρα αυτός δεν θα ευθύνεται για τα χρέη της Α.Ε. που γεννήθηκαν σε χρονικό σηµείο µεταγενέστερο της µη δηµοσιευµένης παραίτησής του, αρκεί αυτή να µπορεί να αποδειχθεί ευχερώς µε άλλο µέσο.

Ωστόσο, υπό το ισχύον καθεστώς, η απαιτούµενη δηµοσιότητα παραίτησης διευθυντικού στελέχους Α.Ε., χαρακτηρίζεται ρητά ως συστατική, µε αποτέλεσµα, όπως έκρινε σε σχετική απόφασή του το ΣτΕ, εάν η παραίτησή του δεν δηµοσιευθεί, ο παραιτηθείς να εξακολουθεί να θεωρείται αλληλεγγύως υπεύθυνος για φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας που γεννήθηκαν σε µεταγενέστερο αυτής χρόνο, ακόµη και για την επιβολή εις βάρος του µέτρων διασφάλισης του ∆ηµοσίου.