ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στεγαστικά δάνεια: Για ποιους «πάγωσαν» τα επιτόκια - Ποιοι μένουν εκτός της ρύθμισης

Στεγαστικά δάνεια: Για ποιους «πάγωσαν» τα επιτόκια - Ποιοι μένουν εκτός της ρύθμισης
Pixabay

Στον «πάγο» μπαίνουν για 12 μήνες τα κυμαινόμενα επιτόκια όλων των στεγαστικών δανείων προστατεύοντας περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά.

Νέα αύξηση ύψους 0,25% έγινε στα επιτόκια την προηγούμενη εβδομάδα, επιβαρύνοντας περισσότερο τους δανειολήπτες, ενώ αναμένεται κι άλλη. Μέσα σε ένα έτος έχουν γίνει ήδη 7 αυξήσεις στα επιτόκια.

Ωστόσο, για κάποιους με παρέμβαση της κυβέρνησης η περαιτέρω αυξήσεις «παγώνουν», που σημαίνει ότι μία κατηγορία δανειοληπτών δεν θα δουν άλλη αύξηση στις δόσεις τους.

Αυτοί είναι οι συνεπείς δανειολήπτες, για τους οποίους τα επιτόκια «πάγωσαν» στην 6η αύξηση του Μαρτίου και κέρδισαν και μείον 20 μονάδες βάσης. Για αυτούς η δόση θα παραμείνει στα επίπεδα του Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι αφορά δανειολήπτες στεγαστικών δανείων.

Επομένως, όλοι όσοι δεν έχουν στεγαστικά δάνεια, έχουν δηλαδή καταναλωτικά ή αγοράς αυτοκινήτου, θα δουν κανονικά αύξηση στα επιτόκια.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για τους νέους, το οποίο έχει ένα έντοκο κομμάτι της τάξης του 25%, αυτό ακολουθεί τις επιβαρύνσεις. Οι νέοι, δηλαδή, που παίρνουν δάνειο μέσω του προγράμματος θα έχουν αύξηση στα επιτόκια.

Τι ισχύει για το «πάγωμα» των επιτοκίων

Για ένα μέσο στεγαστικό των 100.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη και κυμαινόμενο επιτόκιο, η δόση έχει αυξηθεί κατά 160 ευρώ, στα 720 ευρώ τον Μάρτιο, από 560 ευρώ τον Ιούνιο του 2022.

Συνεπώς, η επιπλέον ετήσια επιβάρυνση είναι στα 1.920 ευρώ. Γι' αυτούς η αύξηση των επιτοκίων «παγώνει» για ένα έτος.

Η παρέμβαση αυτή καλύπτει δάνεια τραπεζών, servicers και Funds. Επίσης, δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Υπενθυμίζεται πως το «πάγωμα» επιτοκίου γίνεται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται κάποια πρωτοβουλία από πλευράς δανειοληπτών και θα φανεί από τις δόσεις Ιουνίου 2023 μέχρι και Απριλίου 2024. Το μέτρο θα έχει 12μηνη διάρκεια.

Με αυτή την απόφαση θωρακίζονται 450.000 -500.000 ενήμεροι δανειολήπτες.