ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στην ενέργεια: Νέες τιμές, επενδύσεις και μεγάλες επιδοτήσεις

Τι αλλάζει στην ενέργεια: Νέες τιμές, επενδύσεις και μεγάλες επιδοτήσεις

Αντιμέτωποι με ένα νέο ενεργειακό τοπίο βρίσκονται πλέον οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Έλληνες πολίτες.

Έχοντας πλέον συμπληρωθεί ένας και παραπάνω χρόνος από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, που ταλάνισε όλο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, η εικόνα δείχνει να κατασταλάζει. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα γίνονται σημαντικά «βήματα» για την ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και ταυτόχρονη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Παράλληλα, μια σειρά από προγράμματα επιδοτήσεων πριμοδοτούν τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις που θέλουν να πετύχουν ενεργειακή αναβάθμιση.

Η «βουτιά» στο φυσικό αέριο

Ίσως η πιο σημαντική εξέλιξη το τελευταίο διάστημα είναι η σταθερή βουτιά των τιμών του φυσικού αερίου, που διαμορφώνεται πλέον κάτω από τα 30 ευρώ, σε πολύμηνα χαμηλά. Πτώση που οφείλεται στο συνδυασμό χαμηλής ζήτησης και υψηλής διαθεσιμότητας προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, γεγονός που εντείνεται και από την ενισχυμένη παρουσία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα. Το «στοίχημα» πλέον είναι πώς θα κινηθεί η αγορά εν όψει του ερχόμενου χειμώνα, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι η αυξημένη ζήτηση θα ανεβάσει περαιτέρω τις τιμές. Το παρήγορο είναι πως σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, στις αρχές Απριλίου η χωρητικότητα στις ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου έφτανε το 55,7%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο για ανάλογη χρονική περίοδο από το 2011, ενώ σήμερα υπολογίζεται στο 61%. Μένει όμως να φανεί πώς θα κινηθούν οι επόμενοι μήνες και κυρίως το διάστημα του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, καθώς τότε αναμένεται και έχει «κλειδώσει» η διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου.

Επιδοτήσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Την ίδια στιγμή, με γοργούς ρυθμούς προχωρά και η «πράσινη μετάβαση», γεγονός στο οποίο συντελούν και οι σημαντικές επιδοτήσεις που δίνονται για το σκοπό αυτό σε επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά.

Αναλυτικά, μέσα από το Produce e-Green και τα Εξοικονομώ Αυτονομώ, Κινούμαι Ηλεκτρικά, Πράσινα Ταξί, Φορτίζω Παντού, Εξοικονομώ – Αλλάζω Συσκευή, Φωτοβολταϊκά στη Στέγη, Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος επιχειρεί να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος του 2030 για την μείωση των ρύπων, τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και ο μεγάλος στόχος της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας το 2050.

Παράλληλα, το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα - ομπρέλα «Φθηνή Στέγη», αφορά στην ανακαίνιση ιδιωτικών κατοικιών προκειμένου να διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση, στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής για τη στήριξη νέων, οικογενειών και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Επιπλέον 5 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Παράλληλα, ενδεικτικό του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπάρχει για «πράσινες» επενδύσεις είναι το γεγονός ότι πρόσφατα η χώρα μας υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα, για τη διεκδίκηση επιπλέον δανειακών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του REPowerEU.

Τα 5 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν, πρωτίστως, για τη χρηματοδότηση ενεργειακών, ιδιωτικών επενδύσεων -μέσω δανείων και κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών- οι οποίες θα αφορούν σε:

  • Έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), π.χ. ηλιακή και αιολική ενέργεια, βιομεθάνιο, πράσινο υδρογόνο, κ.ά.
  • Έργα ενεργειακής απόδοσης, π.χ. παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια επιχειρήσεων, αναβάθμιση υποδομών και αύξηση της αποδοτικότητας των διαδικασιών παραγωγής
  • Πρωτοβουλίες για την προώθηση των «καθαρών» μεταφορών
  • Έργα πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια, όπως λύσεις εκτός δικτύου και δίκτυα κατανεμημένης ηλεκτρικής ενέργειας
  • Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) κ.ά.

Σημειώνεται ότι το REPowerEU είναι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει ως σκοπό να καταστήσει την Ευρώπη ανεξάρτητη από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, πολύ πριν από το 2030, υπό το πρίσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Είναι ένα σχέδιο για:

  • την εξοικονόμηση ενέργειας
  • την παραγωγή καθαρής ενέργειας
  • τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού μας

Δείτε το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στην Ενέργεια ΕΔΩ