ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα - «Φωτιά» οι τιμές και στα ακτοπλοϊκά

Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα - «Φωτιά» οι τιμές και στα ακτοπλοϊκά

Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο βραχνά για τα νοικοκυριά που βλέπουν τις τιμές στο ράφι να φουσκώνουν μέρα με τη μέρα

Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα και τον Μάιο, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης το επόμενο διάστημα. «Όλα έχουν ακριβύνει, δεν έχει μείνει τίποτα φθηνό. Όλοι ψάχνουν δανεικά μετά τις 10 του μήνα» ανέφεραν καταναλωτές στο OPEN.

Μπορεί ο πληθωρισμός να υποχώρησε κι άλλο στο 2,8%, από 3% τον Απρίλιο και 4,6% τον Μάρτιο, ωστόσο η προσγείωση οφείλεται αποκλειστικά στην πτώση των τιμών ρεύματος και αερίου. Αντίθετα, ο δείκτης των τροφίμων έτρεξε τον Μάιο με αυξήσεις 11,6% δηλαδή σχεδόν τετραπλάσιο ρυθμό από τον γενικό μέσο όρο, σημειώνοντας άνοδο μάλιστα από τον Απρίλιο. «Πώς τα βγάζει πέρα ο Έλληνας καταναλωτής, η καθημερινότητά του, η επιβίωση του είναι πολύ δύσκολη», ανέφερε ένας ακόμη καταναλωτής.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο βραχνά για τα νοικοκυριά που βλέπουν τις τιμές στο ράφι να φουσκώνουν μέρα με τη μέρα. Για παράδειγμα, οι αυξήσεις ήταν 11,1% στο ψωμί, 18% στα γαλακτοκομικά, 15,8% στα έλαια και 11,9% στα κρέατα. Σημαντική αύξηση κατά 13,9% σημείωσαν και τα είδη άμεσης κατανάλωσης των νοικοκυριών, όπως τα απορρυπαντικά και τα χαρτικά.

«Φωτιά» οι τιμές και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Πάντως, βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν φέτος οι οικογένειες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, καθώς οι τιμές των ακτοπλοϊκών στους περισσότερους προορισμούς έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Στον δρόμο των αεροπορικών εισιτηρίων που οι τιμές έχουν απογειωθεί και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που στο ράλι της ακρίβειας μένουν μόλις ένα κλικ φτηνότερα από τα αεροπορικά, τόσο όσο χρειάζεται για να μπει κάποιος στον πειρασμό να σκεφτεί αν αξίζει να χάσει αρκετές ώρες σε σχέση με ένα αεροπορικό ταξίδι για να κερδίσει λίγα ευρώ.

Τα ποσά για διακοπές μετ' επιστροφής

Χανιά: 499 ευρώ

Χίος: 596 ευρώ

Σάμος: 837 ευρώ

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2022.

Νάξος: Από 48 ευρώ έφτασε 51.50 – 72.50 ευρώ

Πάρος: Από 46,50 ευρώ έφτασε 50 – 71 ευρώ

Ίος: Από 50 ευρώ έφτασε 84.70 ευρώ

Μύκονος: Από 48.50ευρώ έφτασε 52 -84.70 ευρώ

Σύρος: Από 42.50 ευρώ έφτασε 45.50 – 67.70 ευρώ