ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα περιπέσει η Ευρώπη σε μια οδυνηρή οικονομική ύφεση;

Θα περιπέσει η Ευρώπη σε μια οδυνηρή οικονομική ύφεση;
European Union

Διαρκώς μεγαλύτερα είναι τα στοιχήματα των επενδυτών και των συναλλασσομένων στις αγορές ότι η Ευρώπη θα περιπέσει σε μια οδυνηρή οικονομική ύφεση, την ίδια ακριβώς στιγμή που πιστεύουν πως η αμερικανική οικονομία οδεύει προς μια ομαλή προσγείωση. 

Σε άρθρο των Financial Times, επισημαίνεται ακόμα ότι το ευρώ έχει έναντι του δολαρίου υποχωρήσει στο διάστημα των τελευταίων δύο εβδομάδων, ενώ η αιφνιδιαστική άνοδος των μετοχών των ευρωπαϊκών ομίλων φέτος έχει διακοπεί. Τα δε γερμανικά κρατικά ομόλογα –προτιμώμενη επιλογή αναδίπλωσης σε περιόδους νευρικότητας– κερδίζουν σε τιμή.

Οι αλλαγές δείχνουν ολοένα και ισχυρότερη την πεποίθηση μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων ότι οι οικονομικοί δείκτες στην Ευρωζώνη εξασθενούν λόγω υψηλότερου κόστους δανεισμού, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα παρά το πιο περιοριστικό περιβάλλον επιτοκίων κατά τα τελευταία 22 χρόνια.

«Εχουμε δει πολλές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, αλλά η ζήτηση και η ανάπτυξη είναι ισχυρές», δήλωσε ο Αρό Ιμάμι Νιτζάντ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Fidelity International. «Η αναπτυξιακή δυναμική της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι αναιμική, πιστεύουμε ότι η EKT έχει κάνει ένα λάθος πολιτικής και θα το αναγνωρίσει αργά», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ιδέα ότι η ΕΚΤ αύξησε πολύ το κόστος δανεισμού και θα αναγκαστεί να το περικόψει.

Τα επίσημα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,4% το δεύτερο τρίμηνο, πολύ πάνω από αυτό που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, ενώ ο δείκτης πληθωρισμού, που παρακολουθείται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι σύντομα εκείνη θα παύσει τον κύκλο αυξήσεων.

Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, ενώ ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη έφτασε σε ρεκόρ 5,6% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές τόνισαν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ήταν λιγότερο επιτυχείς στη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη από όσο στις ΗΠΑ, επειδή ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθωρισμού οφειλόταν στη ζημιά που προκλήθηκε στον εφοδιασμό τροφίμων και ενέργειας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γνώρισαν άνθηση, μπερδεύοντας τους επενδυτές που σχεδόν συνολικά περίμεναν κάμψη. Αντίθετα, ένας σχετικά ήπιος χειμώνας και η χαλάρωση της ενεργειακής κρίσης στην περιοχή βοήθησαν την Ευρώπη να αποφύγει ένα δραστικό σοκ, γεγονός που συνέβαλε στο να εκτιναχθεί ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 κατά 8,5% υψηλότερα τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Αυτά τα κέρδη έχουν αντιστραφεί στα μέσα της περιόδου, που ανακοινώνονται απογοητευτικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου.

Οι εταιρείες στον Stoxx 600, τέλος, είναι πολύ πιθανόν να έχουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τριμηνιαίων κερδών τους από τα πρώτα στάδια της πανδημίας, εμφανίζοντας πτώση 17% ανά μετοχή το δεύτερο τρίμηνο, υπερδιπλάσια δηλαδή απώλεια από τους ανταγωνιστές στις ΗΠΑ και στον γενικό δείκτη του S&P 500.