ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπάνε τα… φρένα στο ελληνικό χρηματιστήριο

Σπάνε τα… φρένα στο ελληνικό χρηματιστήριο
AP Photo

Οι πολεμικές συγκρούσεις στο Ισραήλ εντείνουν τις γεωπολιτικές ανησυχίες, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές. Υπό πίεση βρίσκονται οι ευρωαγορές, ενώ κύμα ρευστοποιήσεων πλήττει και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί πάνω από 1,9%, με τους επενδυτές να προχωρούν σε πωλήσεις στις τράπεζες, στα blue chips αλλά και σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Aναφορικά με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο DAX στη Φρανκφούρτη διολισθαίνει 0,84% στις 15.102 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 0,18% στις 7.509 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί 0,50% στις 7.041 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 χάνει 1% στις 9.143 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,48% στις 27.676 μονάδες.

Το κλίμα στην Ευρώπη επιδεινώνουν και τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία. Ο οικονομικός δείκτης Sentix στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, υποχώρησε 0,4 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας στις -21,9 μονάδες.

«Στην ευρωζώνη, και ειδικά στη Γερμανία, η οικονομική κατάσταση παραμένει αδύναμη και οι τάσεις ύφεσης επιμένουν. Τουλάχιστον υπάρχει χαραμάδα αισιοδοξίας που προέρχεται από τις αυξανόμενες προσδοκίες. Ωστόσο, θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για μια ανατροπή», αναφέρεται στην έκθεση του ερευνητικού οργανισμού Sentix.