ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδόματα: Με προπληρωμένη κάρτα και φραγές

Επιδόματα: Με προπληρωμένη κάρτα και φραγές

Μία νέα ρύθμιση που αφορά την έκδοση προπληρωμένων καρτών στα επιδόματα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που παρουσιάστηκε υπουργικό συμβούλιο.

Η σχετική ρύθμιση προβλέπει την καταβολή της πλειοψηφίας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ μέσω προπληρωμένης κάρτας, με όριο αναλήψεων μετρητών μέχρι το 50% του ποσού κάθε επιδόματος.

Σε δεύτερο χρόνο με υπουργική απόφαση θα οριστεί ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο 2024 δύναται να πεισθεί ο χρόνος έναρξης καταβολής κάθε επιδόματος σε προπληρωμένη κάρτα. Η κάρτα θα εκδίδεται από την τράπεζα που έχει λογαριασμό ο δικαιούχος και θα υπάρχει κόφτης για τα μετρητά που μπορεί να σηκώσει ο δικαιούχος.

Όπως έχει τονισθεί θα μπορεί να «σηκωθεί» σε μετρητά το 50% του ποσού ενώ θα δοθούν κίνητρα όπως η συμμετοχή σε φορολοταρίες αν οι δικαιούχοι δεν «σηκώσουν» χρήματα και τα χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου που αποτελείται από τις «διατάξεις κοινωνικοασφαλιστικού χαρακτήρα, που έχουν ως στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων και την άμβλυνση των επιπτώσεων του δημογραφικού στο ασφαλιστικό σύστημα», θα γίνεται χρήση της προπληρωμένης κάρτας για την πληρωμή της πλειοψηφίας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ

Με την παρούσα διάταξη, προβλέπεται η καταβολή της πλειοψηφίας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ, όπως το τακτικό επίδομα ανεργίας και του ΟΠΕΚΑ, όπως:

μέσω προπληρωμένης κάρτας, με όριο αναλήψεων μετρητών μέχρι το 50% του ποσού κάθε επιδόματος.

Για τη χρήση της κάρτας και για το υπόλοιπο 50%, προβλέπεται η παροχή κινήτρων κατά τα πρότυπα της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ (κοινό έργο με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης).

Με αυτόν τον τρόπο, απλοποιείται η διαδικασία πληρωμής από διαφορετικούς φορείς και αυξάνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προς όφελος των δημοσίων εσόδων.

Σημειώνεται πως από την καταβολή, μέσω προπληρωμένης κάρτας, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, με κυριότερη τα αναπηρικά επιδόματα και το επίδομα ενοικίου.

Συνοπτικά, αλλαγές που θα γίνουν έχουν ως εξής:

  • Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα τέκνου και το επίδομα για τη γέννηση.
  • Θα πληρώνονται με κάρτες τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ.
  • Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, μέσω e-banking κ.ά.
  • Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο. Με αυτόν τον τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει τη συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρεί να κάνει μία απαγορευμένη δαπάνη.