ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί: Τέλος στα χρέη - ουρά για τους δανειολήπτες - Τι περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση

Πλειστηριασμοί: Τέλος στα χρέη - ουρά για τους δανειολήπτες - Τι περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση

Νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας απλοποιεί και αυτοματοποιεί τη διαδικασία διαγραφής των χρεών ουρά από τους πλειστηριασμούς 

Τέλος στα χρέη - ουρά των πλειστηριασμών βάζει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τον χρηματοπιστωτκό τομέα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα». Πιο συγκεκριμένα, αν μένει ένα τμήμα του χρέους μετά τον πλειστηριασμό, που έως τώρα ήταν απαιτητό από τις τράπεζες και τους servicers, πλέον το νομοσχέδιο λαμβάνει υπόψη του την περίπτωση και προτείνει ρύθμιση με επιπλέον κούρεμα έως 28%.

Η πρόβλεψη αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπήρχε από τον πτωχευτικό νόμο του 2020 αλλά η διαγραφή του χρέους που παρέμενε μετά τον πλειστηριασμό απαιτούσε αίτηση στο νέο πτωχευτικό, ένταξη στη «δεύτερη ευκαιρία» και απαλλακτικό με δικαστική απόφαση.

Αν, για παράδειγμα, η οφειλή ήταν 100.000 ευρώ και το ακίνητο στον πλειστηριασμό έπιανε 80.000 ευρώ, τότε τα υπόλοιπα 20.000 ευρώ ήταν απαιτητά από τους πιστωτές με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να μην ξεχρεώνει ποτέ. Ο πτωχευτικός του 2020 δίνει λύση με την έκδοση απαλλακτικού από δικαστήριο, όμως με το νέο νομοσχέδιο, η διαγραφή της οφειλής από έναν πλειστηριασμό «αυτοματοποιείται» με τον αλγόριθμο του εξωδικαστικού μηχανισμού να αναγνωρίζει ότι η ανάκτηση της οφειλής θα γίνει στο 65% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Η διαφορά διαγράφεται και αυτό μετατρέπεται σε δυνατότητα για μεγαλύτερο κούρεμα κατά 28% στην προτεινόμενη ρύθμιση.

Τόσο αυτοί που έχασαν την περιουσία τους σε πλειστηριασμό πριν το 2020 και έμεινε χρέος όσο κι εκείνοι που τη χάνουν με το νέο πτωχευτικό αλλά και τις βελτιώσεις του, μπορούν να διεκδικήσουν τον μηδενισμό του υπολοίπου. Η διαφορά τώρα είναι ότι η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη και με πιο αυτοματοποιημένο τρόπο.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι τράπεζες και οι servicers θα οφείλουν να προσφέρουν καλύτερη ενημέρωση στον δανειολήπτη προκειμένου να του μειώσουν τον κίνδυνο. Μάλιστα έως τις 31 Μαρτίου 2024 θα βρίσκεται σε λειτουργία ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει προσωποποιημένη πληροφόρηση στους οφειλέτες για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.α. Μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα, οι servicers θα είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν αυτές τις πληροφορίες στους οφειλέτες εγγράφως έπειτα από αίτημά του, με προθεσμία 30 ημερών.