ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερα βασικά προϊόντα - Σοκάρει η σύγκριση τιμών με χώρες της Ευρώπης

Οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερα βασικά προϊόντα - Σοκάρει η σύγκριση τιμών με χώρες της Ευρώπης
Intime

Τρομάζει η ακρίβεια σε βασικά προϊόντα - Απλησίαστες και οι λαϊκές αγορές

Στις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης συγκαταλέγεται η Ελλάδα στην αγορά ειδών διατροφής, απορρυπαντικών και προϊόντων προσωπικής υγιεινής. Οι τιμές στη χώρα μας έχουν επιδοθεί σε ένα ξέφρενο ράλι ανόδου με τη σύγκριση με ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Τουρκία να σοκάρει.

Σύμφωνα με έρευνα του ΑΝΤ1:

-ένα αφρόλουτρο 450ml στην Ελλάδα κοστίζει 5,49 ευρώ ενώ στην Αγγλία 3,39 ευρώ.

-ένα σαπούνι πιάτων 325ml στην Ελλάδα θα το βρούμε 2,86 ευρώ ενώ στην Αγγλία 1,15 ευρώ.

«Τα ίδια προϊόντα στην ελλάδα εάν τα βρεις σε σούπερμαρκετ της γερμανίας που έχουν μεγαλύτερο εισόδημα είναι πιο φθηνά ακόμα και στη μισή τιμή» λένε καταναλωτές.

-αποσμητικό 50 ml στην Ελλάδα πωλείται 5,08 ευρώ ενώ στην Τουρκία 4,93 ευρώ

-μαλακτικό ρούχων στην Ελλάδα, μετά από 50% έκπτωση θα το αγοράσουμε 5,59 ευρώ, όταν στη Γαλλία η αρχική τιμή του είναι 5,45 ευρώ.

«Κάθε μέρα αυξάνονται, κάθε εβδομάδα θα βρω διαφορετική τιμή», λέει καταναλωτής στον ΑΝΤ1.

Το προϊόν στο οποίο η Ελλάδα φαίνεται να είναι πρωταθλητής στην ακρίβεια είναι οι κύβοι μαγειρικής. Μία συσκευασία 8 τεμαχίων στην Ελλάδα κοστίζει 1,84 ευρώ, στην Τουρκία 1,22 ευρώ, στην Αγγλία 1,65 ευρώ, ενώ μόνο στις ΗΠΑ κοστίζει 2 λεπτά ακριβότερα, στο 1,86 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1 στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών για τις τιμές είναι ακόμα 6 πολυεθνικές, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος έχουν ήδη μπει πρόστιμα ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης συναντάμε την Ιρλανδία, τη Σουηδία και την Γερμανία.

Απλησίαστες και οι λαϊκές αγορές

Την εμφάνισή τους στους πάγκους της λαϊκής έχουν κάνει τα φθινοπωρνά προϊόντα με τους καταναλωτές να βρίσκονται σε απόγνωση με τις τιμές που συνεχώς αυξάνονται. Τα καλάθια και οι τσάντες πλέον πολύ δύσκολα γεμίζουν, καθώς η ακρίβεια χτύπησε ακόμα και τα πιο φθηνά προϊόντα, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι έμποροι πάντως για τις αυξήσεις των τιμών επικαλούνται το ενεργειακό κόστος, το οποίο ωστόσο έχει μειωθεί αισθητά, όμως η αποκλιμάκωση δεν έχει αποτυπωθεί στις τιμές των τροφίμων.

Παρόλο που το 2022 μεσοσταθμικά οι τιμές στα καύσιμα, ακόμα και στο ντίζελ κίνησης ξεπέρασαν τα 2 ευρώ ανά λίτρο, σήμερα είναι στο 1,87 ευρώ.

Δυστυχώς όμως τα προϊόντα, αντιστρόφως ανάλογα δεν γίνονται πιο φθηνά, αλλά πιο ακριβά.

Όπως παρουσιάζει το MEGA, ενδεικτικά στις λαϊκές αγορές:

-Τα μήλα από 70 λεπτά πωλούνται 1,20 ευρώ

-τα αχλάδια από 1 ευρώ έφτασαν 1,40 ευρώ

-δυο αγγούρια από 50 λεπτά πωλούνται 70 λεπτά ευρώ

ενώ, ανάλογη αύξηση έχουν δεχθεί τα καρότα, οι μπανάνες αλλά και τα πορτοκάλια τα οποία φέτος «στάζουν χρυσάφι», καθώς πωλούνται από 70 λεπτά που είχαν πέρυσι, στο 1,70 ευρώ.

Στην κάμερα του MEGA μίλησε πρόεδρος Παναττικής Ομοσπονδίας Πωλητών Λαικών Αγορών ο οποίος εξήγησε: «Το πορτοκάλι, σωστά έχετε επισημάνει ότι έχει ακριβύνει. Έχουμε μειωμένη παραγωγή, με όλο αυτό, την κλιματική αλλαγή. Μου λέτε ότι το δελτίο τιμών των καυσίμων είναι χαμηλότερο. Στα πρατήρια βενζίνης δεν βλέπουμε εμείς μείωση».

Σχεδόν 20 ευρώ το απορρυπαντικό ρούχων

Η εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» προχώρησε σε έρευνα συγκρίνοντας τις τιμές βασικών προϊόντων στην Ελλάδα σε σχέση με χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα πολύ γνωστό απορρυπαντικό ρούχων σε σκόνη, 50 μεζούρων, πωλείται στην Ελλάδα 19,85 ευρώ, ενώ στην Γαλλία είναι 18,05 ευρώ, στην Ιταλία 18, στην Ισπανία 17, στην Κύπρο 11,99, στην Πορτογαλία 13,77 και στη Μάλτα 14,50 ευρώ.

Εξίσου δημοφιλές απορρυπαντικό πιάτων σε υγρή μορφή στην Ελλάδα πωλείται στα 5,98 ευρώ, ενώ στη Γαλλία το βρίσκει κανείς πάνω από 2 ευρώ φθηνότερα, στα 3,70, όπως και στην Ιταλία (3,30), την Κύπρο (3,69), την Πορτογαλία (3,79) αλλά και στη Μάλτα όπου η τιμή του δεν ξεπερνά τα 3,24 ευρώ.

Ακόμα ένα προϊόν που υπάρχει σε όλα σχεδόν τα νοικοκυριά, είναι τα σνακ, με το πιο δημοφιλές φυσικά να είναι τα πατατάκια.

Η τιμή τους ανά συσκευασία στην Ελλάδα είναι στα 2,69 ευρώ, σχεδόν διπλάσια από τη Γαλλία που πωλούνται 1,99 ευρώ, ενώ μόνο στην Πορτογαλία τα πατατάκια κοστίζουν ακριβότερα από ότι στην Ελλάδα, στα 3,11 ευρώ.

Τα πορτοφόλια των Ελλήνων «αγκομαχάνε» και όταν χρειάζεται να αγοράσουν είδη ατομικής υγιεινής αφού, ένα μπουκάλι αφρόλουτρο 450 ml πωλείται στα 4,92 ευρώ, την υψηλότερη τιμή μεταξύ των επτά χωρών που συμπεριλαμβάνει η εφημερίδα στην έρευνά της, ενώ η οδοντόκρεμα στα 3,32 ευρώ, στη 2η υψηλότερη τιμή, μετά την Κύπρο όπου πωλείται για 3,49 ευρώ.

Στη Γαλλία μία οδοντόκρεμα 75ml στοιχίζει 2,19 ευρώ, στην Ιταλία 1,99, στην Ισπανία 1,95, στην Πορτογαλία 1,86 και στη Μάλτα μόλις 1,49 ευρώ.

Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν και πολύ γνωστά σοκολατένια κουφετάκια, τα οποία είναι δημοφιλή παγκοσμίως και πωλούνται σε συσκευασία 250 γραμμαρίων. Στην Ελλάδα πωλούνται σχετικά φθηνότερα από άλλες χώρες της Ευρώπης, αφού μία συκευασία κοστίζει 3,56 ευρώ, ενώ ενδεικτικά, στην Ισπανία η τιμή ανέρχεται στα 4,86 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις