ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης το Πάσχα: Ξεκαθαρίζει η καταβολή του στα τέλη Μαρτίου

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης το Πάσχα: Ξεκαθαρίζει η καταβολή του στα τέλη Μαρτίου

Τη χορήγηση νέου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης το Πάσχα φέρεται να σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης 

Ένα νέο, έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, στο πρότυπο του επιδόματος που δόθηκε τα Χριστούγεννα, φέρεται να προγραμματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το Πάσχα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον πίσω στην κοινωνία».

Για να φτάσουμε στην επίσημη ανακοίνωση της χορήγησης του νέου επιδόματος θα πρέπει να εξετασθεί η πορεία των φορολογικών εσόδων και η ανακοίνωση του ΑΕΠ του 2023. Αυτό θα γίνει στις 7 Μαρτίου και, στη συνέχεια, αναμένεται να «κλειδώσουν» οι οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η χορήγηση νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα ευάλωτα νοικοκυριά θα ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος Μαρτίου, οπότε και θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα τους δικαιούχους αλλά και τα ποσά που θα πάρουν.

Αν τελικά αποφασισθεί η χορήγηση της οικονομικής βοήθειας στα ευάλωτα νοικοκυριά, αυτή θα πρέπει να αναμένεται στο τέλος Απριλίου, μέσα στη Μ. Εβδομάδα, τις πρώτες μέρες του Μαΐου.

Ποιοι οι δικαιούχοι

Πιθανολογείται ότι οι δικαιούχοι που έλαβαν την επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα, θα λάβουν το επίδομα και το Πάσχα, εφόσον το επιτρέψουν οι ρυθμοί της ελληνικής οικονομίας.

Η επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα δόθηκε σε χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά εν όψει των Χριστουγέννων.

Το συνολικό ύψος της επιταγής ακρίβειας έφτασε 350 εκατομμύρια ευρώ.

Η έκτακτη ενίσχυση με τη μορφή επιταγής ακρίβειας για το 2023 καταβλήθηκε στους εξής δικαιούχους:

  • 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος. Ενδεικτικά, το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει τον Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.
  • 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, έλαβαν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Οι ίδιοι επιπλέον έλαβαν αύξηση στις συντάξεις τους από 1ης/1/2024.
  • Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) έλαβαν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
  • 210.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έλαβαν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος.
  • 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ έλαβαν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Αλαλούμ στο υπουργείο

Να σημειωθεί όμως ότι μπορεί ο Κωστής Χατζηδάκης να άφησε παράθυρο για την παροχή νέας επιταγής ακρίβειας αλλά την επόμενη κιόλας μέρα ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως δεν γνωρίζει τίποτα.

«Δεν είναι κάτι που εγώ έχω ακούσει το έκτακτο επίδομα το Πάσχα να συζητιέται καν» τόνισε ο κ. Θεοχάρης μιλώντας στο ραδιόφωνο Real Fm.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε: «Οι καλύτερες διαδικασίες στήριξης των εισοδημάτων είναι αυτές που έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα και ήδη έχει αρχίσει η διαβούλευση και η συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς για την αύξηση του κατώτατου μισθού που συμπαρασύρει και μια σειρά αυξήσεων συνολικότερα», είπε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε: «Δεν είναι κάτι που εγώ έχω ακούσει το έκτακτο επίδομα το Πάσχα να συζητιέται καν. Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε σε ένα σημείο που δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε τα αποτελέσματα του πρώτου μήνα του προϋπολογισμού. Οι υποχρεώσεις αυτής της χρονιάς είναι δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να δούμε εάν υπάρχουν περιθώρια και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τα αξιοποιεί όταν υπάρχουν τα περιθώρια, αλλά ακόμα δεν έχουμε καν τα στοιχεία του Ιανουαρίου. Νομίζω ότι κινούμαστε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού και ελάχιστα καλύτερα, όχι κάτι όμως που δημιουργεί προσδοκίες για πολύ μεγάλες υπερβάσεις».