ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο» για μείωση των επιτοκίων από ΕΚΤ

«Παράθυρο» για μείωση των επιτοκίων από ΕΚΤ

«Η μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί σαφώς μια επιλογή», σημειώνει το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο κ. Κερέ τάσσεται υπέρ της παρέμβασης του EFSF στη δευτερογενή αγορά για την αγορά κρατικών ομολόγων.

«Αυτό είχε συζητηθεί στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας και αναμένω ότι θα συζητηθεί περαιτέρω στην προσεχή συνεδρίαση», αναφέρει στους FT.

Ο κ. Κερέ λέει επίσης υποστηρίζει ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα έπρεπε να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά για την αγορά χρέους κρατών της περιφέρειας της ευρωζώνης, με στόχο την εκτόνωση της κρίσης χρέους.

«Αποτελεί βεβαίως μυστήριο ότι σχεδόν ένα έτος μετά την εξουσιοδότηση του EFSF να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά, οι κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη επιλέξει να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή», σημειώνει ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Απορρίπτει, ωστόσο, τις εκκλήσεις σχετικά με την επανενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών τίτλων εκ μέρους της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα επαναγοράς δημοσίων υποχρεώσεων (ομολόγων) «δεν είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση δημοσιονομικών προβλημάτων ή για τη βοήθεια τραπεζών που έχουν προβλήματα φερεγγυότητας».