ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξόφληση φόρων ακόμα και σε 9 δόσεις

Εξόφληση φόρων ακόμα και σε 9 δόσεις

Ευκολίες στους φορολογούμενους με στόχο να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία μετά την αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν τα χαράτσια

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τμηματική καταβολή των φόρων με στόχο την ελάφρυνση των φορολογουμένων και την ευκολότερη εισροή χρημάτων στα ταμεία, αναμένεται να παρουσιάσει στη συνάντησή του με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Οχτώ στους δέκα φορολογούμενος θα λάβουν φέτος χρεωστικά εκκαθαριστικά με τα ποσά να κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 1.500 ευρώ.

Ο φόροι είναι δυσβάσταχτοι και δεν είναι λίγοι οι πολίτες που είτε δηλώνουν απρόθυμοι να καταθέσουν φορολογική δήλωση είτε αρνούνται να πληρώσουν, ακόμη και σε 2-3 δόσεις. Αποτέλεσμα, τα κρατικά ταμεία να παραμείνουν άδεια.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει εκπονήσει σχέδιο που θα παρουσιάσει στην τρόικα και θα αφορά την τμηματική καταβολή των φόρων με δόσεις που θα φτάνουν ακόμα και τις εννέα.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερο Τύπος, στη ρύθμιση δεν αποκλείεται να ενταχθούν και οι όφειλες από τους φόρους ακινήτων, όπως το ΕΤΑΚ του 2009, η έκτακτη εισφορά στην ακίνητη περιουσία του 2009, οι ΦΑΠ του 2010 και του 2011.

Για όλους αυτούς τους φόρους, τα εκκαθαριστικά αποστέλλονται ή θα αποσταλούν μαζί με τα σημειώματα του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατηρηθούν οι διμηνιαίες δόσεις, τρεις αν ο φόρος βεβαιωθεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και μια δόση αν η βεβαίωση γίνει από τον Οκτώβριο και μετά.

Μάλιστα εξετάζεται το σενάριο να εξοφληθούν οι οφειλές που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, ανεξάρτητα από το πότε θα εκκαθαριστεί η δήλωση.

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι δανειστές στις προτάσεις αυτές και αν θα δεχτούν να ελαφρύνουν έστω και σε… δόσεις τους Έλληνες φορολογούμενους.