ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φλερτάρει και η Σλοβενία με το Μνημόνιο

Φλερτάρει και η Σλοβενία με το Μνημόνιο

Οι τράπεζες πιθανότατα θα πάρουν στο λαιμό τους και την Σλοβενία και θα την κάνουν την έκτη χώρα της Ευρωζώνης, μετά τις Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρο, που θα καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης.

Είναι κάτι που συζητιέται από καιρό. Πριν από ένα μήνα ο σλοβενικός Τύπος είχε αρχίσει να μιλάει γι’ αυτό που μοιάζει πλέον αναπόφευκτο. Όταν όμως αρχίζει να το αναφέρει ακόμη και η κυβέρνηση της Λιουμπλιάνας – και μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός- αρχίζεις πια να ψυλλιάζεσαι πως το «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της Σλοβενίας.

Ο Γιάνεζ Γιάνζα, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Σλοβενίας που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από τον Δεκέμβριο, έκανε μια καθησυχαστική (έτσι νόμιζε) δήλωση σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό πριν λίγες ημέρες και οι αγορές αντέδρασαν με έναν σχετικό… πανικό. Τι είπε; «Ο μόνος άγνωστος παράγοντας είναι οι τράπεζες. Αλλά ακόμη και για τις τράπεζες δεν βλέπω λόγο να ζητήσουμε βοήθεια», προσπαθώντας να πείσει τον λαό του ότι δεν πρόκειται να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης και στα μνημόνια που αυτός θα επιβάλει. Τι κατάλαβαν όλοι; Πως «ο άγνωστος παράγοντας», δηλαδή το πρόβλημα των τραπεζών, έχει πια αρχίσει να αναλύεται πολύ και στην Σλοβενία. Κι επειδή, ακριβώς, είναι «άγνωστος» και εντελώς απρόβλεπτος, αλλά προς το παρόν κινείται με τον ίδιο τρόπο που το έκανε στην Ισπανία (και επειδή οι αγορές ψάχνουν, φυσικά, για τον επόμενο στόχο τους), το πιο πιθανό είναι η κατάσταση να εξελιχθεί όπως ακριβώς και στην χώρα της Ιβηρικής.

Για την ιστορία, η Σλοβενία μπήκε στο ευρώ με πολύ μικρό δημόσιο χρέος το 2007, από τότε το είδε να υπερδιπλασιάζεται και πλέον παρατηρεί τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της να φτάνουν στο 6% (στο διαβόητο, δηλαδή, ποσοστό – «καμπανάκι»). Στο μεταξύ, ο Γιάνζα έχει ήδη προχωρήσει σε διάφορες κινήσεις που συνιστούν ένα μνημόνιο χωρίς… υπογεγραμμένο μνημόνιο και που, προφανώς, ήταν επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Μείωσε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15% και τους έκοψε το επίδομα αδείας, ενώ περιόρισε το επίδομα ανεργίας και διάφορες άλλες κρατικές παροχές, όπως τα δωρεάν γεύματα στα σχολεία.

Στόχος του είναι να μειώσει το έλλειμμα που πέρσι έφτασε στο 6,4% του ΑΕΠ. Αλλά το μεγαλύτερό του πρόβλημα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με μια εκτίμηση της Fitch, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των σλοβενικών τραπεζών οδεύουν προς το 25%, πράγμα που σημαίνει ότι οι κεφαλαιακές τους ανάγκες θα αγγίξουν τα 4,5 δις. ευρώ, ένα ποσό δυσθεώρητο για την μικρή χώρα. Και τότε, το επόμενο βήμα θα είναι να πάει στην Λιουμπλιάνα μια επίσκεψη η τρόικα…