ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Le Monde: Η λιτότητα στην Ελλάδα τελειώνει τον Οκτώβριο

Le Monde: Η λιτότητα στην Ελλάδα τελειώνει τον Οκτώβριο

«Η Ευρώπη σκέφτεται να βάλει τέλος στη λιτότητα», αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», υπογραμμίζοντας πως τον Οκτώβριο είναι πολύ πιθανό να τελειώσει η λιτότητα στην Ελλάδα.

«Τελειώνουμε με τη λιτότητα στην Ευρώπη; Μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία και πιθανόν την Ελλάδα τον Οκτώβριο, η μια μετά την άλλη, οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση καλούνται από την Ευρωζώνη να ελαφρύνουν τα μέτρα λιτότητας» αναφέρει το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας.

Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στο άτυπο Eurogroup της Λευκωσίας, κατά το οποίο οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν ένα χρόνο παράταση στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να επαναφέρει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2014 και όχι το 2013.

«Η Πορτογαλία σεβάστηκε στο απόλυτο το πρόγραμμα λιτότητας που της επέβαλαν οι δανειστές της» γράφει η «Le Monde».

«Και η Μέρκελ, όμως, από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία ο Μάριο Μόντι και ο Φρανσουά Ολάντ, έδωσε κι αυτή μια ευκαιρία στην ανάπτυξη!», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πρότεινε στο Eurogroup «να δοθεί χρόνος» στην Ελλάδα, δήλωση η οποία βρίσκεται πολύ κοντά… στην πολυπόθητη λιτότητα!