ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος με ώθηση από το... Davos

Άνοδος με ώθηση από το... Davos

Οι αγορές είχαν ένα επιθετικό ξεκίνημα το οποίο οδήγησε τις αγορές σε μια ξεκάθαρη πλέον ενδυνάμωση της ανοδικής τάσης. Οι αφορμές για την άνοδο αυτή ήταν αρκετές και ξεκίνησαν από το πρωί.

Όταν η BoJ τόνισε ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να δημιουργήσει πληθωρισμό, έγινε σαφές ότι η διάθεση για ανάληψη κινδύνου θα δεχόταν ισχυρή στήριξη.

Στη συνέχεια βέβαια, ανέλαβαν δράση μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού καθώς υπήρξαν εκθέσεις που έδειχναν τη βελτίωση των πραγμάτων στην Ευρωζώνη. Η JP Morgan αναβάθμισε τις προοπτικές της για το γερμανικό ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, στα +1,5% από +1,0%. Προηγουμένως, ο Όλι Ρεν είχε δηλώσει ότι η ΕΕ κάνει τα πάντα για την επιστροφή της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στις αγορές (αλήθεια γιατί όχι και της Ελλάδας;).

Στη συνέχεια ο Mάριο Ντράγκι μιλώντας από το Davos υπερασπίστηκε τις ενέργειες της ΕΚΤ μέχρι και σήμερα και τόνισε ότι τα πράγματα πλέον είναι καλύτερα. Όσον αφορά τις τράπεζες, στις 30 Ιανουαρίου, θα γίνει η αποπληρωμή των €137,2 δισ. από τα €1 τρισ. που είχαν διατεθεί με τα LTRO1 και LTRO2.

Η ισοτιμία EUR/USD έχει ανοίξει το δρόμο για υψηλότερα επίπεδα και αυτό ήταν αρκετό να «τραβήξει» υψηλότερα και το DAX.

Πηγή: FXCM