ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Eurogroup της Δευτέρας θα εγκρίνει τις δόσεις Μαΐου-Ιουνίου

Το Eurogroup της Δευτέρας θα εγκρίνει τις δόσεις Μαΐου-Ιουνίου

Tην έγκριση των δόσεων του Μαΐου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ και του Ιουνίου ύψους 3,2 δισ. ευρώ, αναμένεται να αποφασίσει το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Τη Δευτέρα θα αποφασιστεί και η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 3 δισ. ευρώ στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η συζήτηση μεταξύ των υπουργών οικονομικών του ευρώ θα αφορά στην αξιολόγηση της Τρόικας, η οποία και θα επικυρωθεί, ενώ, όπως αποσαφήνισε, η απόφαση θα είναι κοινή και για τις δύο δόσεις, συνολικού ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις για εκπλήρωση προκειμένου να δοθούν οι δυο δόσεις, σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος. Πάντως, ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι οι προκλήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα παραμένουν οι ίδιες και αφορούν την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, κυρίως δε τη φορολογική μεταρρύθμιση. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι απαιτείται μια αποτελεσματική φορολογική αρχή και τόνισε ότι η κυβέρνηση προσέλαβε τον Γενικό Γραμματέα φορολογικών εσόδων.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το εγχείρημα, θα πρέπει να υπάρχει και η βούληση από την πλευρά ορισμένων στρωμάτων του πληθυσμού. Αναφορικά με την Κύπρο, στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα γίνει μια ανασκόπηση της πορείας του προγράμματος προσαρμογής και θα ληφθεί η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ. Οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες, σύμφωνα με τον αξιωματούχο και αφορούν την εξυγίανση και αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη σταδιακή άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.