ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιπαράθεση για τους κινεζικούς ηλιακούς συλλέκτες

Αντιπαράθεση για τους κινεζικούς ηλιακούς συλλέκτες

«Σοβαρό λάθος» χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει προσωρινούς δασμούς στους κινεζικούς ηλιακούς συλλέκτες.


Ο Φίλιπ Ρέσλερ τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ότι στόχος είναι «να εμποδίσουμε σε κάθε περίπτωση έναν εμπορικό πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλους τομείς πέραν του τομέα των φωτοβολταϊκών».

«Η γερμανική κυβέρνηση ενθαρρύνει το διάλογο και όχι την αντιπαράθεση», τόνισε.

Από τη μεριά της, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, υποδεχόμενη τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ δήλωσε ότι θέλει «να κάνει τα πάντα για να βρεθεί μια λύση μέσω συνομιλιών».

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης Ούλριχ Κέλμπερ, απευθυνόμενους σε «αυτούς που αντιτίθενται στην επιβολή τελωνειακών δασμών», τόνισε ότι «είχαν δυο χρόνια για να βρουν μια λύση στο πρόβλημα».

Ο Κέλμπερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των Βρυξελλών, εκτιμώντας ότι «έπρεπε να αντιδράσουν» στο «ντάμπινγκ» της Κίνας.

Στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 10.000 επιχειρήσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών, στις οποίες απασχολούνται συνολικά 120.000 άνθρωποι. Όμως, από αυτές μόνο 350 είναι παραγωγοί πάνελ, οι άλλες είναι περισσότερο εταιρείες μεταπώλησης ή εγκατάστασης που επωφελούνται από τα φθηνά κινεζικά πάνελ.