ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα υποβάλετε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης

Πώς θα υποβάλετε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης

Με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με πέρυσι υποβάλλουν οι πολίτες αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και ήδη οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 50.000, σε σύνολο περίπου 580.000 δικαιούχων.

Όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Οικονομικών, φέτος το ενδιαφέρον των πολιτών είναι ισχυρό, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη πέρυσι, όταν οι περισσότεροι -δικαιούχοι- αδιαφόρησαν, καθώς στράφηκαν σε φθηνότερες μορφές θέρμανσης.

Η προκαταβολή του επιδόματος (το 25% του συνολικού ποσού) χορηγείται 20 ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης και εισπράττεται μέσω τράπεζας. Το 75% του επιδόματος θα καταβάλλεται βάσει της ποσότητας του πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζουν οι πολίτες.

Το επίδομα χορηγείται για τα πρώτα 120 τετραγωνικά της κατοικίας και ανέρχεται στα 35 λεπτά το λίτρο

Πώς θα υποβάλλετε αίτηση

Η αίτηση για την παροχή επιδόματος θέρμανσης υποβάλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www1.gsis.gr/gsisapps/oilbft/login/login.htm, όπου ο φορολογούμενος επιλέγει στην πρώτη σελίδα την εφαρμογή «Υποβολή αίτησης επιδόματος θέρμανσης» πληκτρολογεί τους κωδικούς και στη συνέχεια έχει δύο επιλογές:

1) Να υποβάλλει «Αίτηση Ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων» ή

2) να συμπληρώσει τα στοιχεία δικαιούχων επιδόματος σε πολυκατοικίες, εφόσον είναι διαχειριστής της πολυκατοικίας (επιλογή «Διαχειριστής - Εκπρόσωπος Πολυκατοικίας»).

Αν επιλέξετε να εμφανισθείτε ως δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλετε αίτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για να ενταχθείτε στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Σε αυτή θα πρέπει να αναγράψετε, κατά περίπτωση, τα εξής στοιχεία:

- Τον αριθμό Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος - υπόχρεου φορολογικής δήλωσης.

- Το ονοματεπώνυμο.

- Τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.

- Την ένδειξη εάν επιθυμείτε προκαταβολή.

- Τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμείτε να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου.

- Τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.

- Την ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

- Αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.

- Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

- Την ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.

- Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Αν εμφανίζεστε ως διαχειριστές της πολυκατοικίας ή ως εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή ως εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, θα δηλώσετε στην εφαρμογή τα εξής στοιχεία:

- Τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας.

- Τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει.

- Τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία.

- Τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης.

- Το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Όσοι δεν έχουν κωδικούς για το TΑXISnet, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση δηλώνουν τον ΑΦΜ και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.

Διαβάστε επίσης:

Παραλογισμός: Χωρίς επίδομα θέρμανσης 150.000 φοιτητές!

Όλη η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης

Βαρυχειμωνιά για τα νοικοκυριά, στο 1,30 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης