ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρυχειμωνιά για τα νοικοκυριά, στο 1,30 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης

Βαρυχειμωνιά για τα νοικοκυριά, στο 1,30 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης

Στα επίπεδα του 1,25 έως 1.30 ευρώ το λίτρο αναμένεται να «ανοίξει» η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο, ενώ πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, αφού η τρόικα «πάγωσε» την πρόταση για τη μείωση του ειδικού φόρου.

Η περίοδος διάθεσης ξεκινά την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, ωστόσο, προς το παρόν, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για αγορά πετρελαίου είναι σχεδόν ανύπαρκτο, κάτι που αποδίδεται στην υψηλή τιμή, στις καλές καιρικές συνθήκες και στο γεγονός ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών η ρύθμιση για το επίδομα θέρμανσης, δηλαδή το ύψος της επιδότησης και οι προϋποθέσεις καταβολής του.

Το «άλμα» του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (από 60 προηγουμένως) οδήγησε σε βουτιά 70% της κατανάλωσης, καθώς οι περισσότεροι πολίτες δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος ή στρέφονται σε αμφιλεγόμενες εναλλακτικές επιλογές που επιβαρύνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν τα δημόσια έσοδα από τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ υπό αμφισβήτηση είναι και οι εκτιμήσεις για το κατά πόσον περιορίστηκε η λαθρεμπορία καυσίμων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ζητά τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012, την κατάργηση του συστήματος «Ήφαιστος» και την επιτάχυνση της διαδικασίας χρηματοδότησης και εγκατάστασης των συστημάτων εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια της διακίνησης καυσίμων.

Εν τω μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο έχει παρουσιάσει στην τρόικα μία νέα πρόταση για το επίδομα θέρμανσης και οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν ακόμα και εντός της ημέρας.

Η πρόταση προβλέπει προκαταβολή του επιδόματος θέρμανησης που θα ανέρχεται στο 25% του συνολικού ποσού, αύξηση της επιδότησης κατά επτά λεπτά ανά λίτρα (δηλαδή θα φθάνει τα 0,35 λεπτά) και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Διαβάστε επίσης:

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης

Οι υψηλές θερμοκρασίες «φουσκώνουν» τις τιμές των καυσίμων