ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΣΕ: Ποιοι τομείς των ελληνικών εξαγωγών αντιστέκονται στις πιέσεις

ΠΣΕ: Ποιοι τομείς των ελληνικών εξαγωγών αντιστέκονται στις πιέσεις

Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο η υποχώρηση, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, των ελληνικών εξαγωγών.

Εξάλλου, η συνεχιζόμενη κόπωση των καυσίμων, των τροφίμων, αλλά και των βιομηχανικών προϊόντων αποτυπώθηκε σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση στη συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών και σε επίπεδο 12μήνου.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, επί των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Σεπτέμβριο η συνολική αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 2,3% (στα 2,39 δισ. ευρώ, έναντι 2,44 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου του 2012).

Αντίστοιχα, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει μείωση της τάξης του 1,5% (στο 1,35 δισ. ευρώ, από 1,37 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2012).

Ως αποτέλεσμα των πιέσεων αυτών, περιορίστηκαν σε μονοψήφιο αριθμό (+9,5%) οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών για την περίοδο Οκτώβριος 2012 - Σεπτέμβριος 2013, σε σχέση με το 12μηνο Οκτώβριος 2011 - Σεπτέμβριος 2012.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «οι Έλληνες εξαγωγείς και τα ελληνικά προϊόντα διατηρούν την ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες στο παγκόσμιο εμπόριο. Η συνέχιση της ανόδου των εξαγωγών απαιτεί ευρεία συνεργασία σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας και την υποστήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι άμεση η ανάγκη της απελευθέρωσης των εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να αποκτήσουν ρευστότητα οι διεθνοποιημένες επιχειρήσεις της χώρας, σε συνδυασμό με την ανάληψη πρωτοβουλιών σε όλο το φάσμα της εξωστρέφειας: μεταφορές, τουρισμό, ναυτιλία, σύμφωνα με τη στρατηγική που υλοποιεί το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας. Συνολικά, όμως, η επικείμενη ελληνική Προεδρία της ΕΕ θα πρέπει να προωθήσει συνολικές λύσεις ενίσχυσης της παραγωγής και της εξωστρέφειας ειδικά στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ως αντίβαρο στην ύφεση».

Σημειώνεται ότι η μείωση των εξαγωγών τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά 2,3%, αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες (-11,3%), που αφορούν κυρίως τα πετρελαιοειδή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες αυξήθηκαν κατά 2%.

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών προκύπτει αύξηση 10,2%, ενώ αν εξαιρεθούν τα προϊόντα πετρελαίου καταγράφεται μείωση εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ κατά 3,2%.

Συνέπεια αυτών των αντίρροπων δυνάμεων ήταν το ποσοστό της συνολικής αξίας των εξαγωγών που αντιστοιχεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ να διαμορφωθεί στο 47,4% (έναντι 52,6% των Τρίτων Χωρών), ενώ, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει η αναλογία 65,1% υπέρ των χωρών της ΕΕ, έναντι 34,9% προς Τρίτες Χώρες.

Οι κλάδοι που αντιστέκονται

Εξαιρετικά θετική είναι η εικόνα που εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι κλάδοι των χημικών προϊόντων (+8,7%) και των διάφορων βιομηχανικών προϊόντων (+10,2%), ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και οι κλάδοι των εμπιστευτικών προϊόντων (+73,1%), πρώτων υλών (49,9%) και ποτών - καπνού (+19,8%).

Η άνοδος των εξαγωγών στους εν λόγω κλάδους, περιόρισε τις πιέσεις που ασκήθηκαν στα πετρελαιοειδή (-2%), τα βιομηχανικά προϊόντα (-6,1%), τα μηχανήματα (-15,8%) και το ελαιόλαδο (-26,2%). Αξιοσημείωτη είναι και η οριακή υποχώρηση του κλάδου των τροφίμων (-0,6%), που δείχνει να περιορίζει σε ένα βαθμό τις πιέσεις που άρχισαν από τον περασμένο Αύγουστο.

Μεγάλη αύξηση εισαγωγών καυσίμων

Οι μεγάλες αυξήσεις στις εισαγωγές πετρελαιοειδών, επανέφεραν τα θετικά πρόσημα στη συνολική αξία των εισαγωγών της χώρας και προκάλεσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο (+7,7%) σε μηνιαίο επίπεδο για τις συνολικές εισαγωγές της χώρας εντός του 2013, πίσω μόνο από την αύξηση που είχε καταγραφεί τον περασμένο Φεβρουάριο (7,9%).

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη χώρα εισήχθησαν προϊόντα συνολικής αξίας 4,01 δισ. ευρώ, έναντι 3,72 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2012.

Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει μείωση κατά 5% στην ίδια περίοδο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα 4,01 δισ. των εισαγωγών, το 1,57 δισ. αφορά εισαγωγές πετρελαιοειδών (114 εκατ. ευρώ από χώρες της ΕΕ και 1,46 δισ. ευρώ από Τρίτες Χώρες).

Σε επίπεδο 12μήνου (Οκτώβριος 2012 - Σεπτέμβριος 2013) οι συνολικές ελληνικές εισαγωγές εμφανίζονται μειωμένες κατά 2,3% (σε σχέση με την περίοδο Οκτώβριος 2011 -Σεπτέμβριος 2012).

Διαβάστε επίσης:

Μείωση 2,3% στις εξαγωγές τον Σεπτέμβριο