ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλιμακώνεται η κόντρα της ΕΕ με την Κίνα για τους ηλιακούς συλλέκτες

Κλιμακώνεται η κόντρα της ΕΕ με την Κίνα για τους ηλιακούς συλλέκτες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλει από την Παρασκευή μέτρα αντιντάμπινγκ στους Κινέζους παραγωγούς ηλιακών συλλεκτών, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν το φιλικό διακανονισμό που επιτεύχθηκε φέτος το καλοκαίρι.

Οι ηλιακοί συλλέκτες ειναι ένα ακανθώδες θέμα στος διμερείς σχέσεις και έχει προκαλέσει φόβους για πιθανό ξέσπασμα ενός ευρω-σινικού εμπορικού πολέμου.

Τα μέτρα αυτά «θα τεθούν σε ισχύ για δύο χρόνια από τις 6 Δεκεμβρίου 2013», αναφέρει τη Δευτέρα σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Αφορούν αποκλειστικά τους Κινέζους παραγωγούς που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την ελάχιστη τιμή που αποφασίσθηκε τον Ιούλιο, δηλαδή περίπου το 1/3 των Κινέζων παραγωγών ηλιακών συλλεκτών.

Στα τέλη Ιουλίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ και οι κινεζικές αρχές είχαν καταλήξει σε ένα φιλικό διακανονισμό, ο οποίος προβλέπει μια ελάχιστη τιμή για τους εισαγόμενους κινεζικούς ηλιακούς συλλέκτες.

Οι όροι της συμφωνίας αυτής επιβεβαιώθηκαν, ανέφερε Κομισιόν.

Με τις ανακοινώσεις αυτές τερματίζονται μια έρευνα αντιντάμπινγκ και μια άλλη για επιδοτήσεις αναφορικά με τις εξαγωγές κινεζικών ηλιακών συλλεκτών, οι οποίες διεξάγονται εδώ και περίπου ένα χρόνο από την Κομισιόν.

Ροή Ειδήσεων