ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το δάσος του Νέστου εκπέμπει SOS

Το δάσος του Νέστου εκπέμπει SOS

Σε σοβαρές καταγγελίες για τον αφανισμό των αιωνόβιων βελανιδιών του δάσους του Νέστου προχώρησε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.

Ο Φορέας ισχυρίζεται πως από πέρυσι, παρατηρείται ολοένα και πιο συχνά το άσχημο φαινόμενο της παράνομης κοπής των δέντρων και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την προστασία ενός πραγματικά σπάνιου δάσους, το οποίο έχει την τύχη η χώρα μας να φιλοξενεί.

«Είναι κρίμα ένα τέτοιο δάσος (ότι πιο κοντά υπάρχει από άποψη δομής σε ζούγκλα σε Ευρωπαϊκό έδαφος) να καταλήξει στάχτη σε τζάκια και ξυλόσομπες. Η μοναδική δομή και λειτουργία του συγκεκριμένου τύπου δάσους και οι πιέσεις που έχει δεχτεί στο πρόσφατο παρελθόν δεν επιτρέπουν ούτε καν την ξύλευση κλαδιών και κορμών που έχουν πέσει κάτω από φυσικά αίτια», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ ο φορέας συμπληρώνει:

«Η αφαίρεση της βλάστησης θα αποκαλύψει το αμμώδες υπόστρωμα και θα το αφήσει έκθετο στη διάβρωση. Θα πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε ότι η προστασία της χλωρίδας είναι ευθύνη όλων και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αψήφιστα. Οι συνέπειες από την απώλεια και τη διαρκή υποβάθμιση του δάσους και την οικολογική διαταραχή που θα επέλθει, θα αφορούν το σύνολο του κοινωνικού και κατ΄ επέκταση οικονομικού ιστού της περιοχής (και σίγουρα όχι μόνο τον Κολχικό Φασιανό), ενώ τα πρόσκαιρα οφέλη από λίγους τόνους ξυλείας θα ανακουφίσουν προσωρινά μόνο λίγους συμπολίτες μας».

Σχετικές ειδήσεις