ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Ωκεανοί της Γης φιλοξενούν 269.000 τόνους πλαστικού…

Οι Ωκεανοί της Γης φιλοξενούν 269.000 τόνους πλαστικού…

Σημαντικά στοιχεία για το πλαστικό που πλέει στους Ωκεανούς της Γαίας, έφερε στο φως έρευνα που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο 5 Gyres της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων οι ωκεανοί φιλοξενούν περίπου 269.000 τόνους πλαστικού.

Η θαλάσσια ρύπανση η οποία διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, δεν αφορά μόνο πλαστικές σακούλες, μπουκάλια, παιγνίδια, κουβάδες, σύνεργα ψαρέματος και οτιδήποτε άλλο από πλαστικό μπορεί κανείς να φανταστεί. Σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό (92% του συνόλου) αφορά τα μικροπλαστικά, δηλαδή τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που πλέουν στα νερά των θαλασσών και δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, γι' αυτό, άλλωστε, είναι δύσκολη μια εκτίμηση για το συνολικό βάρος τους.

Τα στοιχεία που αναλύθηκαν από τους ερευνητές έξι χωρών, με επικεφαλής τον Μάρκους Έρικσεν του Ινστιτούτου "5 Gyres" της Καλιφόρνια, έδειξαν στους ερευνητές ότι στους ωκεανούς κυκλοφορούν συνολικά τουλάχιστον 5,25 τρισεκατομμύρια σωματίδια πλαστικού, μικρά όσο μια κόκκος άμμου, τα οποία -μαζί με τα μεγαλύτερα πλαστικά- ζυγίζουν σχεδόν 269.000 τόνους.

Όσον αφορά τα πλαστικά που φαίνονται με «γυμνό» μάτι, αυτά πλέουν κυρίως κοντά στις ακτές, ενώ σταδιακά αποσυντίθενται -από τον ήλιο, τα κύματα και τα δαγκώματα των ψαριών- σε μικροπλαστικά, τα οποία αφθονούν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές των ωκεανών.

Πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί χάνουν τη ζωή τους από τη θαλάσσια ρύπανση που δημιουργούν τα πλαστικά. Ανάλογα με το είδος των πλαστικών, κάποια κάθονται στο λαιμό των ψαριών και τα πνίγουν, ενώ άλλα, όπως τα άχρηστα δίχτυα, μπλέκουν κυριολεκτικά στα «δίχτυα» τους και σκοτώνουν ουκ ολίγα άτυχα δελφίνια, χελώνες και άλλα ζώα.

Επιπλέον, τα πλαστικά που τρώγονται από τα ψάρια και περιέχουν διάφορες επικίνδυνες χημικές ουσίες και τοξικά υλικά, εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και, όχι σπάνια, επιστρέφουν στους ανθρώπους - για να τους «εκδικηθούν».

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα πλαστικά διοχετεύονται στη θάλασσα με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Από ποτάμια που ξεχύνονται στις θάλασσες, από ανθρώπους που τα πετούν στο νερό, αλλά και από τα πλοία που αμολούν τα απορρίμματα τους στη θάλασσα.

Τα πλαστικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, καταλήγουν στις θάλασσες κυρίως με τρεις τρόπους: μεταφέρονται από τα ποτάμια που χύνονται στις θάλασσες, πετιούνται από τους ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες περιοχές, καθώς και από τα πλοία που ταξιδεύουν. Σε μερικές περιοχές των ωκεανών, λόγω των ρευμάτων, έχουν συγκεντρωθεί τεράστιες νησίδες πλαστικών, πραγματικές «χωματερές» που επιπλέουν.

Σχετικές ειδήσεις