ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

CNN: Η Ελλάδα στην καρδιά μίας κρίσης για το ευρώ

CNN: Η Ελλάδα στην καρδιά μίας κρίσης για το ευρώ

Κινδύνους για το ευρώ φέρνει το 2015 με αφετηρία την Ελλάδα αναφέρει το CNN σε εκτενές άρθρο του για τις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα.

«Η αποχώρηση της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι το πρώτο μεγάλο πλήγμα για το ευρώ και την ευρύτερη ΕΕ» επισημαίνει, τονίζοντας όμως ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη με σημαντική άνοδο στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, αναφέρει, αφού η Ισπανία και Πορτογαλία έχουν επίσης εκλογές το 2015. Σχολιάζοντας την άποψη ότι οι «ευρωκράτες» στις Βρυξέλλες ελπίζουν ότι η πιθανή αναταραχή στην Ελλάδα θα οδηγήσει τους ψηφοφόρους στην Ισπανία και την Πορτογαλία στην αναζήτηση ασφάλειας, επισημαίνει ότι «το αποτέλεσμα, θα μπορούσε να είναι ακριβώς το αντίθετο με συσπείρωση των ψηφοφόρων στα λαϊκιστικά κόμματα που δεν έχουν συνεκτικά οικονομικά προγράμματα. Και στην Ιταλία, τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα – Forza Italia, Λίγκα του Βορά και Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο – διατυπώνουν όλο και περισσότερο ευρωσκεπτικιστική ρητορική. Η μεγαλύτερη απειλή στο μέλλον της Ευρώπης όμως, βρίσκεται στις γενικές εκλογές στη Βρετανία».

Το άρθρο υπογράφει ο ο πολιτικός συντάκτης του CNN, Robin Oakley και τονίζει πως στο επίκεντρο των προβλημάτων της ΕΕ βρίσκεται η Ελλάδα.

«Για μία ακόμη φορά, η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην καρδιά μίας κρίσης για το ευρώ. Η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά να εκλέξει πρόεδρο σημαίνει ότι η Ελλάδα προχωρά σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου» αναφέρει το άρθρο και συμπληρώνει: «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πιθανότατα ο νικητής των εκλογών θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα για την ΕΕ είναι πως με την ανεργία να ξεπερνά το 25%, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει ευρεία στήριξη επειδή υπόσχεται ότι δεν θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα στήριξης».

«Ο Τσίπρας θέλει να τερματίσει το πρόγραμμα λιτότητας που επιβλήθηκε κυρίως λόγω της γερμανικής επιμονής, να ανατρέψει τη μείωση του κατώτατου μισθού και να διαγράψει μεγάλο μέρος των ελληνικών χρεών. Αν και ο Τσίπρας έχει μετριάσει τη ρητορική του και δηλώνει πως θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, είναι μάλλον δύσκολο να δει κανείς πως θα το πετύχει αυτό εάν τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις».

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr




Σχετικές ειδήσεις