ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν πληρώνω... λόγω εκλογών

Δεν πληρώνω... λόγω εκλογών

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών λόγω των επικείμενων εκλογών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση των κρατικών εσόδων ενώ από το Λογιστήριο του Κράτους τα πρώτα στοιχεία για τα έσοδα δείχνουν υστέρηση πάνω από 20% περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ!

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, έχουν υποβληθεί ως τώρα 150.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών στο Δημόσιο, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 125.000. Το σύνολο των οφειλών προς ρύθμιση με το νέο σύστημα ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί ως τώρα προκαταβολές και δόσεις, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 3,2 δισ. ευρώ, αυξάνονται δηλαδή με ρυθμό 1,6 δισ. κάθε μήνα. Η τάση αυτή φαίνεται να συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο.

Για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, σε 50 ημέρες έχουν υποβληθεί 34.244 αιτήσεις υπαγωγής για να ρυθμιστούν χρέη 785 εκατ. ευρώ. Οι αποφάσεις υπαγωγής οφειλών, οι οποίες εκδόθηκαν έως τις 30 Δεκεμβρίου του 2014, αφορούν ποσό συνολικού ύψους 784.938.440,05 ευρώ που εντάχθηκε στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου εισπράχθηκαν λιγότερο από 1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας. Ο στόχος ήταν να εισπραχθούν 1,1 δισ. ευρώ.

Άγνωστος Χ παραμένει η είσπραξη από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για αστοχία στον στόχο των 400 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Εξίσου παροσδιόριστο είναι και το ποσό από τον ΦΠΑ, αν συνυπολογιστεί και η μειωμένη κίνηση στην αγορά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Σχετικές ειδήσεις