ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To bail out σε κυβερνητική σύσκεψη στη Σλοβενία

To bail out σε κυβερνητική σύσκεψη στη Σλοβενία

Το θέμα της διάσωσης των τραπεζών (bail out) που έγινε στα τέλη του 2013 θα εξετάσει, στη σημερινή της συνεδρίαση, η κυβέρνηση της Σλοβενίας, έπειτα από τα δημοσιεύματα του Τύπου, στα οποία προβάλλονται ισχυρισμοί για παρατυπίες που έγιναν από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας (Banka Slovenije), με στόχο την διάσωση των τραπεζών, επισημαίνει, σε τηλεγράφημά του, το πρακτορείο ειδήσεων "STA".

Σε δηλώσεις του, ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ (σ.σ. που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκή Ένωση), υπογράμμισε πως παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο θέμα και ανέθεσε στον αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπόρις Κοπρίβνικαρ, που θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, να ενημερώσει το Σώμα για το θέμα.

Ο κ. Τσέραρ ξεκαθάρισε ότι, η κυβέρνηση θα καλέσει τις αρμόδιες Αρχές να εξετάσουν το θέμα και - μέσα από τη διαδικασία που προβλέπεται - να εξακριβωθεί εάν υπήρξαν παρατυπίες.

Στο μεταξύ, σε δημοσιεύματα του Τύπου, επισημαίνεται ότι για το θέμα θα διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εποπτείας των Δημόσιων Οικονομικών την Παρασκευή. Επιπλέον - σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα του Τύπου- το αντιπολιτευόμενο κόμμα "Νέα Σλοβενία" (Nsi) ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών για την διεξαγωγή επείγουσας συνεδρίασης της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

Το θέμα προκάλεσε και τη δημόσια τοποθέτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Μπόστιαν Γιάζμπετς, που πέρασε στην "αντεπίθεση", υπογραμμίζοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν παραποίησε στοιχεία και έγγραφα, κατά την περίοδο έως τον Δεκέμβριο του 2013, για τη διάσωση των τραπεζών.

"Εάν κάποιος πιστεύει ότι η Banka Slovenije έχει τη δύναμη να θέσει ολόκληρο το ευρωσύστημα να διεξάγει δοκιμές που να δείχνουν ότι οι Σλοβένοι φορολογούμενοι πρέπει να βάλουν πολλά περισσότερα χρήματα στις τράπεζες από τα αναγκαία, τότε, έχετε πολύ ζωηρή φαντασία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάζμπετς.

Το καταγγελλόμενο σκάνδαλο ξέσπασε μετά από δημοσιεύματα που επικαλούνταν ανώνυμη πηγή, από την Κεντρική Τράπεζα, η οποία υποστήριξε πως η μεθοδολογία για την αξιολόγηση του κεφαλαιακού ελλείμματος είχε παραποιηθεί και ότι ακόμη και έγγραφα είχαν αναπροσαρμοστεί, αμέσως μετά τη θέσπιση και εισαγωγή των μέτρων για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, το Δεκέμβριο του 2013.

Σε ό,τι αφορά την υποτιθέμενη διαφορά, στην αξιολόγηση του κεφαλαίου, ο κ. Γιάζμπετς επεσήμανε ότι οι εξωτερικοί ελεγκτές είχαν ελέγξει διεξοδικά τους ισολογισμούς των τραπεζών και κατέληξαν σε στοιχεία, ανεξάρτητα από την Κεντρική Τράπεζα.
Ο διοικητής σημείωσε, επίσης, ότι, η αποστολή της Κεντρικής Τράπεζας είναι να διατηρήσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, στόχος που έχει επιτευχθεί.

"Κανείς δεν έχασε ένα ευρώ από αποταμιεύσεις και οι τράπεζες είναι τώρα υπό κρατική ιδιοκτησία" τόνισε.
Συνολικά, ο κ. Γιάζμπετς υπογράμμισε αρκετές φορές ότι το θέμα (το "κούρεμα" των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, το λεγόμενο bail in), εξετάζεται από δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

"Είναι κατανοητό ότι κάθε κάτοχος ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, θέλει τα λεφτά του πίσω, αλλά για το μόνο που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν έκανε κάτι παράνομο", τόνισε ο κ. Γιάζμπετς.

Στο μεταξύ, η ένωση των μικρο-ομολογιούχων "MDS", κάλεσε τις Αρχές να εγκαινιάσουν έρευνα κατά των υπαλλήλων της Banka Slovenije, με έμφαση στο διοικητικό συμβούλιο και τους επικεφαλής ορισμένων τμημάτων.

Το "κούρεμα" των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, θέμα που εξετάζεται ήδη από το Συνταγματικό Δικαστήριο, βασίζεται σε σχετικές αναφορές των ενώσεων μικροομολογιούχων. Τον Νοέμβριο του 2014, το Δικαστήριο αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα, αναστέλλοντας τη διαδικασία, έως ότου λάβει απάντηση.

Για το θέμα, οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της Σλοβενίας, οι ZSSS και KSJS, κάλεσαν τον πρωθυπουργό Μίρο Τσέραρ, να ξεκινήσει έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν παρατυπίες στη διάσωση των τραπεζών. Επίσης, ζήτησαν από τον κ. Τσέραρ να παρουσιάσει δημόσια όλες τις πληροφορίες για τη μεθολοδογία που χρησιμοποιήθηκε στον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών των σλοβενικών τραπεζών.

ΑΜΠΕ