ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου στο υπουργείο Οικονομικών για «ζεστό» χρήμα

Αγώνας δρόμου στο υπουργείο Οικονομικών για «ζεστό» χρήμα

Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να διατείνεται πως «το μόνο πουζητούμε από τους εταίρους μας είναι χρόνος και όχι χρήματα», εννοώντας ότι πρέπει να τελειώσει ο φαύλος κύκλος των δανεικών, όμως στην πραγματικότητα η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει χρήματα, αφού οι στρόφιγγες των Βρυξελλών παραμένουν κλειστές, και η πορεία των εσόδων παραμένει εδώ και καιρό προβληματική.

ΑΔΕΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΒΡΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Εκτός από πίστωση χρόνου, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά και τρόπους για να συγκεντρωθούν χρήματα και να μην πέσει στα... βράχια η δημοσιονομική σταθερότητα. Η κυβέρνηση αρνείται να μπει στη διαδικασία των δανεικών όπως έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, πλην όμως πρέπει να βρει τρόπους για να κρατήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα τη χρηματοροή.

Από πού μπορεί να βρει χρήματα το υπουργείο Οικονομικών;

- από τις επιστροφές της υπεραξίας των ελληνικών ομολόγων (1,9 δισεκ ευρώ), που είναι η πιο απλή περίπτωση.

- Από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ελάμβανε 5,6 δισεκ, ευρώ, αλλά αυτό μάλλον δεν θα συμβεί, καθώς η τρόικα αποτελεί παρελθόν, άρα και η αξιολόγηση που αυτή θα έκανε, λογικά ματαιώνεται.

- Από την (ενδεχόμενη) άδεια για έκδοση πρόσθετων εντόκων γραμματίων ύψους έως 8 δισεκ ευρώ

- Από τη βελτίωση της απόδοσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών

Το δεύτερο και το τέταρτο είναι δύσκολο να συμβούν. Η βελτίωση των φοροειπρακτικών μηχανισμών είναι μια περίπλοκη διαδικασία που χρειάζεται σταθερή πολιτική από την κυβέρνηση και πολύ χρόνο ώστε η πολιτική αυτή να αποδώσει. Όσο για την αξιολόγηση, αφού δεν υπάρχει πια τρόικα δεν υπάρχουν και τα χρήματα. Άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει αυτή την υφεσιακή πυραμίδα του συνεχούς δανεισμού.

Για να υπάρξει ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό περιβάλλον είναι προφανές ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει μια ξεκάθαρη νέα συμφωνία με τους δανειστές, σενάριο που θα πάρει χρόνο.

Συνεπώς αυτό που μένει είναι το 1,9 δισεκ. ευρώ των ελληνικών ομολόγων και η δυνατότητα για έκδοση κι άλλων εντόκων γραμματίων. Και για τις δυο κινήσεις υπάρχουν προβλήματα, καθώς για το μεν πρώτο η ΕΚΤ απαιτεί (κατά εντελώς παράλογο τρόπο) ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα (!!!) ενώ η –καθ όλα λογική- αξίωση για έκδοση νέων εντόκων γραμματίων συναντά τοίχο στις Βρυξέλλες.

Εκεί που οδηγούν τις καταστάσεις οι δανειστές είναι προφανές ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει με τίποτα, εκτός εάν στην ενδιάμεση συμφωνία που αναμένεται να ολοκληρωθεί (ίσως τη Δευτέρα) συμπεριληφθούν και αυτές οι διευκολύνσεις, ή κάποιες από αυτές, που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να πάρει μια ανάσα ώστε, πριν το τέλος Αυγούστου, να παρουσιάσει και να συμφωνήσει με τους εταίρους μας στο νέο πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και περάσματος της σε μια αναπτυξιακή περίοδο.

Προς το παρόν, αν και τα έσοδα είναι εξόχως μειωμένα το οικονομικό επιτελείο καθησυχάζει τους πάντες εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση στάση πληρωμών.

Σχετικές ειδήσεις