ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: «Το ελληνικό αίτημα ανοίγει τον δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό»

ΕΕ: «Το ελληνικό αίτημα ανοίγει τον δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό»

Το ελληνικό αίτημα «ανοίγει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό» ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενθαρρυντικό μήνυμα από την ΕΕ όσον αφορά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους πιστωτές ότι η κίνηση της Αθήνας «ανοίγει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό».

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου "master financial assistance facility agreement". Όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς, ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα. Το αίτημα έχει τη μορφή δισέλιδης επιστολής, ανέφερε στη συνέχεια.

O κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο κ. Γιούνκερ χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε εντατικές συζητήσειες με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, επανέλαβε ότι η απόφαση επί του ελληνικού αιτήματος θα ληφθεί από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Ο Μ. Σχοινάς διευκρίνισε, τέλος, ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την εξάμηνη παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο EWG και αύριο στο Εurogroup.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής ανέφερε ότι δεν έχει να κάνει κανένα επίσημο σχόλιο, πρόσθεσε όμως ότι εναπόκειται τώρα στα κράτη - μέλη να αξιολογήσουν το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που συνοδεύουν το ελληνικό αίτημα για επέκταση θα συζητηθούν σήμερα και αύριο.

Η Ελλάδα ζήτησε από τις χώρες της Ευρωζώνης μία εξάμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης, υποσχόμενη να σεβασθεί όλο το χρέος της και να μη λάβει μονομερή μέτρα που θα υπονόμευαν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με έγγραφο που είναι σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερς.

«Οι ελληνικές Αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές της και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργασθούμε με τους εταίρους μας για να αποφύγουμε τεχνικές δυσκολίες στο πλαίσιο του Master Facility Agreement (MFA), την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική όσον αφορά το οικονομικό και διαδικαστικό της περιεχόμενο» αναφέρει το έγγραφο, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Σημειώνει ότι σκοπός της εξάμηνης παράτασης του MFA είναι, μεταξύ άλλων, να «διασφαλίσει, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας ότι κάθε νέο μέτρο θα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο ενώ θα αποφεύγονται μονομερή μέτρα που θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και την οικονομική σταθερότητα».

Αυτό φαίνεται να δεσμεύει την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει το δημοσίευμα του Ρόιτερς, στο να αναβάλει μεγάλος μέρος της νομοθεσίας της και στην «εποπτεία» από τους τρεις θεσμούς που επιβλέπουν το πρόγραμμα στήριξης - την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η πρώτη αντίδραση για το ελληνικό σχέδιο από το Βερολίνο είναι αρνητική για την Αθήνα. Η γερμανική κυβέρνηση λέει ότι η Ελλάδα επιδιώκει χρηματοδότηση-γέφυρα χωρίς να εκπληρώνει το πρόγραμμα.

Σχετικές ειδήσεις