ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πρώτο τεστ τη Δευτέρα - 122 ημέρες στην πρέσα - η κύρια μάχη στα μπάνια του λαού

Το πρώτο τεστ τη Δευτέρα - 122 ημέρες στην πρέσα - η κύρια μάχη στα μπάνια του λαού

Διανύουμε ήδη τριήμερο εντατικών διαβουλεύσεων προκειμένου να οριστικοποιηθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων που περιμένουν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα τη Δευτέρα.

Στην κατεύθυνση αυτή το έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο στη Βουλή το Σάββατο το απόγευμα, που διήρκησε 4 και πλέον ώρες, για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Μετά το πέρας του συμβουλίου ο Γ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ελληνικό υπόμνημα θα περάσει από τους εταίρους, και ότι δεν θα υπάρξει νέο Eurogroup. Η σύνταξη της λίστας των μεταρρυθμίσεων θα ολοκληρωθεί αύριο και θα σταλεί, συμπλήρωσε, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, κόκκινη γραμμή είναι το μνημόνιο.

Το ζητούμενο την παρούσα στιγμή είναι ποιες ρυθμίσεις θα περιμένουν για αργότερα (Ιούνιο) και ποιες θα περιληφθούν στη λίστα της Δευτέρας.

"Θα είναι ένα Σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς ότι η Ελλάδα αφήνει το μνημόνιο πίσω και γινόμαστε συν-συγγραφείς του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων που θα εισάγουμε, μεταρρυθμίσεις βαθιές και στοχευμένες στις πραγματικές κακοήθειες της ελληνικής οικονομίας, κακοήθειες που δεν αγγίχθηκαν ποτέ στο παρελθόν, την ώρα που πλήττονταν μόνο οι ανίσχυροι και οι αδύναμοι", τόνιζε χθες Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στη συνέντευξη που ακολούθησε.

Νωρίτερα οι διαρροές για το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια του Eurogroup απασχόλησαν τα μέσα όσο και το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε δεν ήθελε να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, ενώ κάποιοι σύμφωνα με τη real, μη μπορώντας να «ακούσουν θεωρίες» ζητούσαν απαντήσεις από την Ελλάδα «με ένα ναι ή ένα όχι».

Στο διά ταύτα, η μάχη αναμένεται σκληρή, όπως επιβεβαίωσε και στο διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας, για τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Οπως διαρρέεται πάντως από το Βερολίνο τα δύσκολα και ουσιαστικά για την Αθήνα θα έρθουν μετά το πέρας του τετραμήνου. Προς το παρόν, το πρώτο τεστ για την ελληνική κυβέρνηση είναι τη Δευτέρα που οι Ευρωπαίοι θα πάρουν στα χέρια τους τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποφασιστεί αν θα περάσει η συμφωνία.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά με το υπόμνημα τότε θα ακολουθήσει η ποσοτικοποίηση των μέτρων. Τα εθνικά κοινοβούλια, θα κληθούν να εγκρίνουν την παράταση του προγράμματος, μέχρι το τέλος του μήνα και έως τον Απρίλιο, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς για να ακολουθήσει η διαδικασία της αξιολόγησης.

Δηλαδή το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου Ελλάδα και Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν καταλήξει στο πακέτο που θα γίνει η αξιολόγηση και το αργότερο έως την εκπνοή της τετραμηνης παράτασης τέλη Ιουνίου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, ώστε να γίνει η εκταμίευση των δόσεων από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μεταρρυθμίσεις που θα υποβάλει η Αθήνα θα περιλαμβάνουν τη δημόσια διοίκηση και φορολογικές δράσεις με στόχο τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, αλλά και ιδιωτικοποιήσεις που θα προσδώσουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Σχετικές ειδήσεις