ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ψυχολογία των αγορών – Παρεμβάσεις πριν και μετά την κρίση

Η ψυχολογία των αγορών – Παρεμβάσεις πριν και μετά την κρίση

Η κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς από την πλευρά της ψυχολογίας, καθώς επηρεάζει τις επενδυτικές, επιχειρηματικές και πολιτικές αποφάσεις, είναι ένας από τους στόχους του νέου βιβλίου του καθηγητή του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρόεδρου του ΚΕΠΕ Νίκου Φίλιππα με τίτλο: «Η Ψυχολογία των αγορών - Παρεμβάσεις πριν και μετά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση».

Όπως αναφέρει στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας, «η πολυπλοκότητα του παγκοσμιοποιημένου χρηματοοικονομικού συστήματος, σε συνδυασμό με την εμφάνιση αλλεπάλληλων κρίσεων και την πιθανότητα αποσταθεροποίησης των αγορών έχουν αναδείξει την σημαντικότητα της ψυχολογίας στη διαμόρφωση του κοινωνικού, οικονομικού και χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος».

Στο νέο βιβλίο του Νίκου Φίλιππα, όπως αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, παρουσιάζονται αρχικά οι έννοιες της Συμπεριφορικής Χρηματοοικονομικής και στην συνέχεια, μέσα από μια σειρά δημοσιεύσεων του καθηγητή, παρουσιάζονται έννοιες όπως είναι ο μαύρος κύκνος, η αγέλη οι φούσκες, η αστάθεια στις αγορές, η χρηματοοικονομική μόλυνση , έννοιες που έγιναν ιδιαίτερα γνωστές και διαδεδομένες στην περίοδο της κρίσης.

Το βιβλίο βοηθά στην κατανόηση των βαθύτερων αιτιών της κρίσης, εντοπίζει τα προβλήματα, αποσαφηνίζει έννοιες και παρέχει μια ενδιαφέρουσα ψυχολογική ερμηνεία για πολλές από τις παρατηρούμενες στην αγορά συμπεριφορές, αναφέρει ο κ.Στουρνάρας.

Τι είναι όμως η Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική; Όπως αναφέρεται στο βιβλίο αποτελεί ένα σχετικά νέο ερευνητικό πεδίο, το οποίο γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση μετά την Μαύρη Δευτέρα το 1987, η οποία δύσκολα θα μπορούσε να ερμηνευθεί με την παραδοσιακή προσέγγιση. Δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει την παραδοσιακή χρηματοοικονομική θεωρία αλλά να βελτιώσει κα να την εμπλουτίσει, προκειμένου να περιγράψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την συμπεριφορά των επενδυτών και των αγορών στο σύνολο τους.

Αξιοποιεί και συνδυάζει επιστημονικά ευρήματα από πολλούς διαφορετικούς κλάδους (οικονομικά, χρηματοοικονομική, κοινωνική ψυχολογία, κοινωνιολογία και άλλους) ώστε να αποτυπώσει και να περιγράψει με μεγαλύτερο ρεαλισμό την επενδυτική συμπεριφορά.

Όπως αναφέρει ο Ν.Φίλιππας, «μέσα στο βιβλίο παρουσιάζονται εμπειρικά ευρήματα για την φούσκα του χρηματιστηρίου των Αθηνών το 1999 και για πρώτη φορά αποδεικνύεται επιστημονικά η ύπαρξη συμπεριφοράς της αγέλης σε αυτό, με καταστρεπτικά αποτελέσματα για τους μικροεπενδυτές. Τα ζωώδη ένστικτα μπορεί να βοήθησαν στο παρελθόν στην επιβίωση του ανθρώπινου γένους στον πλανήτη, η ύπαρξη τους όμως στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου αποδεικνύεται πολλές φορές καταστρεπτική».

Σχετικές ειδήσεις