ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναντήσεις Τσίπρα - Λαφαζάνη για τον ελληνικό αγωγό με την Gazprom

Συναντήσεις Τσίπρα - Λαφαζάνη για τον ελληνικό αγωγό με την Gazprom

Στην Αθήνα σήμερα, Τρίτη 21/4, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, o οποίος θα συναντηθεί στις 4 το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ δύο ώρες νωρίτερα θα προηγηθεί η συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο, κατά τις συναντήσεις θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα ενεργειακού ενδιαφέροντος.

Κεντρικό θέμα των συζητήσεων αποτελεί η προώθηση νέου αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από την Τουρκία μέσω Ελλάδας προς την κεντρική Ευρώπη, θέμα για το οποίο πηγές του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ανέφεραν ότι είναι ορατή η προοπτική υπογραφής, άμεσα, κατ' αρχήν συμφωνίας με τη ρωσική πλευρά. Επίσης θα τεθεί και η αναπροσαρμογή των τιμών αερίου προς την Ελλάδα, όπως σχετικά είχε αναφερθεί και στο ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα.

Τότε η οικονομική εφημερίδα Kommersant έγραφε ότι η Ρωσία είναι πιθανόν να προσφέρει στην Ελλάδα έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου και δάνεια, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη ρωσική κυβερνητική πηγή.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το θέμα έκπτωσης στην τιμή του φυσικού αερίου για την Ελλάδα», δήλωνε η πηγή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ωστόσο τόσο η εταιρεία Gazprom, όσο και το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας δεν θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Η ρωσική κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι σε αντάλλαγμα για την έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου και τη χορήγηση αδιευκρίνιστων δανείων, η Ρωσία θα ζητούσε πρόσβαση σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, χωρίς να προσδιορίσει το είδος αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Η Gazprom έχει ανακοινώσει ότι επεδίωξε το 2013 την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΔΕΠΑ, αλλά υπαναχώρησε αφού δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, έγραφε εκείνη την περίοδο το Reuters.

Ο νέος αγωγός, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου Turkish Stream που ξεκινά από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποσκοπεί στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με παράκαμψη της Ουκρανίας.

Η επένδυση για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ, η δε υλοποίηση του έργου θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, καθώς και στην ανάπτυξη ανταγωνισμού, τη γεωπολιτική αναβάθμιση και τη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού για την ελληνική αγορά.

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται επίσης η συμμετοχή ρωσικών εταιριών στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος, η υφιστάμενη σύμβαση ΔΕΠΑ - Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά είναι πολύ πιθανό στη συζήτηση να τεθεί και το θέμα του προστίμου που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα για ποσότητες που υποχρεούνταν να παραλάβει, αλλά λόγω πτώσης της ζήτησης και κατανάλωσης δεν έπραξε. Το συγκεκριμένο τίμημα είναι της τάξης περίπου των 100 εκατ. ευρώ, τα οποία διεκδικούνται από τη ΔΕΠΑ.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση γίνεται λίγες ημέρες μετά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα και τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Λαφαζάνης μεταβαίνει την Τετάρτη 23/4 στη Σόφια στην τριμερή υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας με αντικείμενο τον «κάθετο» αγωγό που προσβλέπει σε νέες πηγές εφοδιασμού.

Σχετικές ειδήσεις