ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κοινό μέτωπο Περιφερειαρχών-Δημάρχων για την ΠΝΠ και οι εξηγήσεις Μάρδα

Το κοινό μέτωπο Περιφερειαρχών-Δημάρχων για την ΠΝΠ και οι εξηγήσεις Μάρδα

Τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που υποχρεώνει τους δήμους και τις Περιφέρειες να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις οικονομικές ανάγκες της χώρας, αποφάσισαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Τα διοικητικά συμβούλια των δυο κορυφαίων θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, συγκλήθηκαν εκτάκτως σήμερα, μετά από την ενημέρωση που έκανε στο καθένα ξεχωριστά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας.

Στην κοινή συνεδρίαση στα γραφεία της ΚΕΔΕ, αργά το απόγευμα της Τρίτης (21/4), αποφασίστηκε από κοινού να κλιμακώσουν τις πιέσεις και κινητοποιήσεις για την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου.

Νωρίτερα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κάλεσε τους δήμους όλης της χώρας να μην εφαρμόσουν την ΠΝΠ για την παραχώρηση των ταμειακών τους διαθεσίμων σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη.

Όπως αποφασίστηκε, μάλιστα, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, με αυξημένη πλειοψηφία, η ΚΕΔΕ ζητεί την άμεση απόσυρσή της, καλώντας όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας σε συνεδριάσεις.

Στην αρχή της συνεδρίασης, τα μέλη της ΚΕΔΕ ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ενώ παρέστη και το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Στο ψήφισμά του, το δ.σ. της Ένωσης καταγγέλλει ως απαράδεκτη «τη μεθόδευση και απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ», κρίνοντας επίσης μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα. Γι' αυτό καλεί την κυβέρνηση σε πρώτη φάση «να αποσύρει άμεσα την ΠΝΠ και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος».

Επίσης, καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, «να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η ΠΝΠ, γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους».

Παράλληλα, καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, με έναρξη από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Την ίδια ώρα, αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των περιφερειαρχών στην απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων και των προθεσμιακών καταθέσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας κατά την παρουσία του στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Ο κ. Μάρδας ενημέρωσε σχετικά τους δημάρχους σε έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, ενώ αφού άκουσε σειρά από ενστάσεις και απορίες των περιφερειαρχών για το μέτρο της κυβέρνησης, διευκρίνισε τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν με βάση την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:

Οι περιφέρειες θα προϋπολογίσουν τις ανάγκες τους για το επόμενο 15νθήμερο και θα κρατήσουν τα αναλογούντα κεφάλαια. Τα υπόλοιπα που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ και θα τοκιστούν με επιτόκιο 2,5%. Όταν οι περιφέρειες χρειαστούν πρόσθετα χρήματα, αυτά θα επιστρέφονται αμέσως, αν το ποσό δεν υπερβαίνει το 10% του αρχικού κεφαλαίου που έχει κατατεθεί. Εάν το ποσό που ζητούν υπερβαίνει το 20%, τότε θα υποβάλουν σχετική αίτηση και η επιστροφή θα γίνεται εντός διημέρου.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, με αυτό το μέτρο -το οποίο εκτός από τους ΟΤΑ αφορά και τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης- υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν περί τα 2-2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα τοποθετηθούν σε repos και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της χώρας.

Οι περιφερειάρχες χαρακτήρισαν την απόφαση «βίαιη συνταγματική εκτροπή», καθώς, όπως ανέφεραν, παραβιάζεται το άρθρο 102 του Συντάγματος που εξασφαλίζει το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ. Για ανάγκη προσφυγής στο ΣτΕ έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, σε δηλώσεις του, πριν από τη συνεδρίαση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να το πράξει ο ίδιος προσωπικά, αν δεν προσφύγει συλλογικά η ΕΝΠΕ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σε δηλώσεις του, πριν από τη συνεδρίαση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια και «αν χρειαστεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Οι περιφερειάρχες επισήμαναν ακόμα ότι με την κατάθεση των διαθεσίμων τους, κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα αναπτυξιακά έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να χαθούν τα σχετικά κονδύλια, να πληγεί η ανάπτυξη, να αυξηθεί η ανεργία και να απαιτηθεί να αποζημιώσουν τους εργολάβους που στο μεταξύ θα έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Κατηγόρησαν, επίσης, τον κ. Μάρδα ότι με την απόφασή του αιφνιδίασε τους ίδιους, ενώ, μέχρι πρόσφατα, διαβεβαίωνε ότι δεν θα πειραχτούν τα διαθέσιμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε ότι έπρεπε να προηγηθεί διάλογος, αλλά δεν έγινε, λόγω στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αντίθεσή του στην συνεχή έκδοση ΠΝΠ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τη δεύτερη χρονικά προσφυγή της κυβέρνησης στη νομοθέτηση μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι «η χρήση της νομοθετικής καταφυγής στις ΠΝΠ πρέπει να επιλέγεται όλως εξαιρετικώς και όταν τούτο επιβάλλεται από επείγοντες λόγους και απρόβλεπτα περιστατικά σύμφωνα με τη ρητή συνταγματική επιταγή του άρθρου 44 παρ. 1 Συντάγματος».

Η εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη, αναφέρει ο ΔΣΑ, «πρέπει να μνημονεύεται με συγκεκριμένο τρόπο, έστω και περιληπτικά, στο σώμα της ΠΝΠ», καταλήγοντας:

«Ο νομικός κόσμος της χώρας με αποφασιστικότητα στηλίτευσε την σωρεία και την ευκολία με την οποία εκδόθηκαν ΠΝΠ από το 2010 έως τώρα, τούτο δε και για λόγους δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής τάξης, αλλά και για λόγους συνταγματικότητας, αφού συχνά ούτε οι συνταγματικές προϋποθέσεις για την έκδοσή τους συνέτρεχαν».

Την ίδια ώρα, τη μη εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που αναγκάζει τους ΟΤΑ να μεταφέρουν υποχρεωτικά τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, αποφάσισε με ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο «θα συντονίζει τις περαιτέρω ενέργειές του με τις αποφάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)».

Οι δημοτικές παρατάξεις που υπερψήφισαν τη μη εφαρμογή της ΠΝΠ είναι οι εξής: «Δικαίωμα στην Πόλη», «Αθήνα Μπορείς», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Αθήνα Πόλη της Ζωής μας» και «Παναθηναϊκό Κίνημα για την Αθήνα». Λευκό ψήφισε η παράταξη «Ανοικτή Πόλη», ενώ δικό της ψήφισμα πρότεινε η «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στις Γειτονιές της Αθήνας». Απών από τη συνεδρίαση ήταν η «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» και η «Αθήνα το σπίτι μας».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής δήμαρχος, αντιδήμαρχος Γιώργος Μπρούλιας τόνισε ότι «εισηγηθήκαμε τη μη εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου» και συμπλήρωσε ότι «δεν γνωρίζουμε ούτε πως θα εφαρμοστεί, ούτε ποια θα είναι η διαδικασία. Είναι πάρα πολλές οι ερωτήσεις και πάρα πολλές οι διευκρινήσεις που πρέπει να δοθούν».

«Δεν απαντήθηκε ποιος είναι ο σκοπός που πρέπει να δώσουμε τα λεφτά μας» δήλωσε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Αποστολόπουλος, ενώ τόνισε ότι «αυτό που πρέπει να αποφασίσει η νέα κυβέρνηση είναι πως θα εφαρμόσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Από την «Ανοικτή Πόλη» η Αθηνά Αγγελοπούλου υπεραμύνθηκε της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου λέγοντας ότι «η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι ένα έκτακτο μέτρο που δεν αρέσει σε κανέναν». Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Παράλληλα, εξαπέλυσε «βέλη» κατά της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας «ότι κάποιοι είχαν κουρέψει τα αποθεματικά και δεν είχαν πει κουβέντα τότε» ενώ έθεσε το δίλημμα εάν «θέλουμε να γίνει διαπραγμάτευση ή να πάμε σε ένα νέο μνημόνιο με μειώσεις μισθών και συντάξεων».

Ο Θανάσης Πλεύρης, από το συνδυασμό «Αθήνα Μπορείς» αρχικά είπε ότι «η παρέμβαση της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική» ενώ αντίθετα εάν «μας έλεγαν ότι μας μειώνουν τη χρηματοδότηση, δεν θα μας άρεσε, αλλά δεν θα ήταν αντισυνταγματικό». Είπε ακόμη, ότι δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση ανάμεσα στην εταιρία «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» και στους δήμους καθώς η «πρώτη είναι υπηρεσία του Δημοσίου» ενώ «μια περιφέρεια έχει το δικαίωμα να πάρει μια απόφαση και να κάνει τα διαθέσιμά της ότι επιθυμεί».

«Προτείνουμε να καλύψουμε με την απόφασή μας τον δήμαρχο που λέει ότι δεν θα την εφαρμόσει και να δούμε τη συνέχεια των βημάτων μας», είπε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Σοφιανός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και τόνισε ότι «στο δια ταύτα συμφωνούμε. Διαφωνούμε και ζητούμε την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου». Σε επίθεση που εξαπέλυσε προς την κυβέρνηση, ο κ. Σοφιανός δήλωσε ότι «διαπραγμάτευση γίνεται, γίνεται όμως στη φάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου» η οποία όπως συμπλήρωσε «δεν έχει έρθει ακόμη για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή» ενώ πρόσθεσε ότι «εδώ υπάρχει μία ΠΝΠ που την υπογράφει ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλο το υπουργικό συμβούλιο. Κι έρχεται μετά ο υπουργός και εμφανίζεται να μην ξέρει τι υπέγραψε! Μας προέκυψε κι άλλος Χρυσοχοΐδης!»

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να μας προβληματίσει γιατί πρόκειται για μια παράλογη και παράνομη πράξη» είπε από την πλευρά του ο Νίκος Βαφειάδης του συνδυασμού «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας». Όπως δήλωσε «τα χρήματα δεν ανήκουν στους δήμους» και έκανε λόγο για πτώχευση του δήμου εφόσον «δεχθούμε αυτή την πρόταση» κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να είναι casus belli.

O Πέτρος Κωνσταντίνου του «Ανταρσία τις γειτονιές της Αθήνας», αφού αρχικά υπογράμμισε ότι «στο στόχαστρο είναι όλα τα διαθέσιμα που έχει ο δήμος», κατέθεσε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο «να ψηφίσει τη διαγραφή του χρέους» και χαρακτήρισε μονόδρομο τη «ρήξη με το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Είμαστε απέναντι σε αυτούς που παραβιάζουν εμφανέστατα το σύνταγμα» δήλωσε ο Φώτης Προβατάς της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη» τονίζοντας με νόημα ότι «δεν μπορεί να μας ζητούν να δώσουμε τα χρήματα» χαρακτηρίζοντας «πολλή κακή» αυτή την απόφαση της κυβέρνησης και «βαθιά αντισυνταγματική».

Σχετικές ειδήσεις