ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Guardian: Τι κινδυνεύουν να χάσουν οι δανειστές στο ενδεχόμενο ενός Grexit

Guardian: Τι κινδυνεύουν να χάσουν οι δανειστές στο ενδεχόμενο ενός Grexit

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian κάνει λόγο για το υψηλό κόστος και τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, επιβεβαιώνοντας τα όσα υποστηρίζει ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκαν ο οποίος σε πρόσφατη ανάρτηση στο blog του σημειώνει ότι «οι πιστωτές πρέπει να φοβούνται το Grexit πιο πολύ από τους Έλληνες»

Πάντως, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, αν η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις παραμείνει ως έχει και δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών αυτό δεν σημαίνει και αυτόματη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο και οι δύο πλευρές θα κληθούν να μετρήσουν τις πληγές και τις οικονομικές ζημιές τους.

Όπως σημειώνει η Guardian ένας υπολογισμός των ζημιών, δεν θα πρέπει να λάβει απλώς υπόψη το χρέος της Ελλάδας, αλλά και τις πιθανότητες μιας μετάδοσης και τα ποσά τα οποία η χώρα θα επιλέξει να μην πληρώσει.

«Στα τέλη του 2014, οι τρεις βασικοί δανειστές της Ελλάδας κρατούσαν το 75% του χρέους της, το μεγαλύτερο από αυτό βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Αυτές οι χώρες είναι ευθέως εκτεθειμένες στον κίνδυνο της ελληνικής χρεοκοπίας, μέσω των διμερών δανείων και των χρημάτων που έχουν δώσει στο EFSF που με τη σειρά του έχει διασπείρει δάνεια στην Ελλάδα», σημειώνει το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι η έκθεση αυτή εκτιμάται ότι φτάνει στα 195 δισεκατομμύρια ευρώ ή στο 61.5% του ελληνικού χρέους. «Αλλά εμμέσως, οι χώρες της Ευρωζώνης είναι ακόμη περισσότερο εκτεθειμένες και μέσω της ΕΚΤ και του προγράμματος αγοράς ομολόγων στο οποίο η Ελλάδα χρωστάει 28 δισεκατομμύρια ευρώ», συνεχίζει το άρθρο.

«Οι χώρες αυτές είναι ενδεχομένως εκτεθειμένες και στις ελληνικές τράπεζες, καθώς μέσω του ELΑ έχουν δανείσει το τελευταίο διάστημα πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ».

Γερμανία και Γαλλία, οι πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης είναι οι πιο εκτεθειμένες, αλλά αντίστοιχα μεγάλη είναι και η έκθεση της Σλοβενίας, της Μάλτας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Για τις δυο τελευταίες το πολιτικό αποτέλεσμα θα είναι άμεσο, καθώς θα υπάρξει νέο κύμα αντίδρασης από τον κόσμο.

mesa
βανκσ

Όσον αφορά το ΔΝΤ, που κρατάει το 10% του ελληνικού χρέους, η έκθεσή του δεν θα είναι τόσο μεγάλη, υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Το άρθρο του Guardian καταλήγει:

«Όλα αυτά είναι απλώς αριθμοί. Το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι μεγαλύτερο από το 3.5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Ο κοινωνικός, πολιτικός και οικονομικός κίνδυνος, που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, είναι δύσκολο να προβλεφθεί, τη στιγμή που η βασική αρχή ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι αναστρέψιμη τίθεται σε αμφισβήτηση».

Σχετικές ειδήσεις