ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση της ρωσικής πλευράς από την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα

Ικανοποίηση της ρωσικής πλευράς από την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα

Ευχάριστο είναι το κλίμα που επικρατεί στη Μόσχα ύστερα από την ξεκάθαρη θέση που διατύπωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, για την εμπορική συνεργασία των δύο χωρών.

Αυτό που μένει τώρα είναι η ελληνική κυβέρνηση να καλέσει και επίσημα στην Ελλάδα, για ελέγχους, τα ρώσικα κλιμάκια της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας «Rosselkhoznadzor», όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής επικεφαλής της, Αλέξι Αλεξένκο (Alexie Alekseenko).

Όπως επανέλαβε, «είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε σε νέα βάση, πιο στέρεη, την εμπορική μας συνεργασία με τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου των φρούτων και των λαχανικών και προτιθέμεθα να καταρτίσουμε ένα νέο μητρώο εγκεκριμένων εταιρειών».

Διευκρίνισε δε, ότι μέχρι να ανακοινωθεί και επίσημα η πολιτική απόφαση που θα οδηγήσει στην άρση του ρωσικού εμπάργκο, σηματοδοτώντας την έναρξη των εξαγωγών από την Ελλάδα στη ρωσική αγορά, θα μπορούσαν οι έλεγχοι να έχουν ολοκληρωθεί και έτσι «να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Πάντως, όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πιστοποίησης «A CERT», Κωνσταντία Ναλμπάντη, «ήδη από την Παρασκευή έχει ενταθεί σημαντικά το ενδιαφέρον σοβαρών ιδιωτικών επιχειρηματιών από τον κλάδο των φρούτων και των λαχανικών, και από Δευτέρα ξεκινούν δουλειά προκειμένου να δοθούν οι επιπλέον πιστοποιήσεις που ζητούν οι ρωσικές αρχές».

«Ο ρόλος του A CERT είναι εποικοδομητικός. Η παροχή επιπρόσθετων πιστοποιήσεων από έναν ιδιωτικό και ανεξάρτητο με τις κρατικές υπηρεσίες, διευκολύνει τη δουλειά και των δύο πλευρών, παρέχοντας επιπλέον εγγυήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε το δεύτερο επίπεδο-αφορά σε πιστοποίηση από την A CERT», εξήγησε ο κ. Αλεξένκο.

«Σε κάθε περίπτωση η δική μας πιστοποίηση είναι μια πρόσθετη διασφάλιση για τον Έλληνα παραγωγό, δεδομένου ότι είναι ένα εργαλείο που διασφαλίζει ότι τα φορτία είναι συμβατά με τις ρωσικές απαιτήσεις και θα φτάνουν στον προορισμό τους χωρίς προβλήματα. Στη διαδικασία αυτή είμαστε σύμμαχοι με τον Έλληνα παραγωγό, φέρνοντάς τον κοντά με τη ρωσική αγορά και τις απαιτήσεις της» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Ναλμπάντη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αλεξένκο σημείωσε ότι «παγκοσμίως αυτό που ζητούν οι αγορές είναι πάνω κάτω το ίδιο αναφορικά με την ποιότητα των προϊόντων που επιτρέπουν να εισέλθουν στις αγορές τους» και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι «ενδεχομένως να χρειαστούν από τις επιχειρήσεις κάποιες μικρές προσαρμογές σε σχέση με τις απαιτήσεις μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ, Χρήστος Γιαννακάκης, δήλωσε πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «όλες οι σοβαρές επιχειρήσεις, συνεταιριστικές και ιδιωτικές, εφαρμόζουν ήδη συστήματα ποιότητας και έτσι με ευκολία θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ρωσικών αρχών».

Σχετικές ειδήσεις