ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Ο EFSM είναι η καλύτερη επιλογή για βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Ντομπρόβσκις: Ο EFSM είναι η καλύτερη επιλογή για βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Το πανευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης EFSM είναι η καλύτερη επιλογή για την προσωρινή χρηματοδότηση της Ελλάδας, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το θέμα.

Η στήριξη του EFSM, διευκρίνισε, θα διαρκέσει για τρεις μήνες και η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από τον εν λόγω μηχανισμό, αφορά την αποπληρωμή των οφειλών σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στις βρετανικές αντιρρήσεις για τη βοήθεια προς την Ελλάδα απάντησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, υπογραμμίζοντας ότι εργάζεται σε έναν «διακανονισμό» που θα προστατεύει τις χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη από το ενδεχόμενο να απωλέσουν χρήματα.

«Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP και ANFA) για να δώσουμε εγγυήσεις στις χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη», υπογράμμισε ο κ. Ντομπρόσφκις, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές που εξετάζονται. Ο κ. Ντομπρόβσκις επισήμανε πως δεν βρέθηκε καμία χώρα να προσφέρει διμερές δάνειο στην Ελλάδα, λέγοντας πως καταλαβαίνει την απροθυμία τους, καθώς θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στον προϋπολογισμό της χώρας.

Η πρόταση της Κομισιόν για χρηματοδότηση μέσω του EFSM θα συζητηθεί και τα 28 μέλη της ΕΕ και το θέμα θα συζητηθεί αμέσως από το Συμβούλιο των υπουργών.

Σχετικές ειδήσεις