ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλεξιάδης: Ενδεχόμενο αλλαγής στα τέλη κυκλοφορίας και από το 2015

Αλεξιάδης: Ενδεχόμενο αλλαγής στα τέλη κυκλοφορίας και από το 2015

Στην αλλαγή των τελών κυκλοφορίας, ακόμη και από το 2015, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδη.

Ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας το πρωί του Σαββάτου (10/10/2015) στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι οι αλλαγές θα επιβαρύνουν τα οχήματα μεγάλης αξίας, που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν τέλη.

«Αν προλάβουμε τις ημερομηνίες και βρούμε μια λύση και φέτος αλλιώς στο 2016» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός. Ωστόσο, διευκρίνισε πως οι αποφάσεις θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τους εμπλεκόμενους παράγοντες της αγοράς.

«Αυτό που εξετάζουμε -και που θα είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου- είναι η πιο δίκαιη και αναλογική κατανομή των φόρων. Πολύ πιθανόν να έχουμε αλλαγές και μέσα στο 2015. Θα αποφασιστεί αυτή τη βδομάδα. Το ποσό θα είναι το ίδιο, όπως και σε όλες τις φορολογίες. Η ιστορία με τις πινακίδες ξεκίνησε από λάθος ιδέα. Ότι θα αυξήσουμε τα τέλη και θα πάρουμε χρήματα, δεν έγινε όμως έτσι» υποστήριξε, μεταξύ άλλων.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Μιλώντας για τον ΕΝΦΙΑ, διευκρίνισε ότι για το 2015 οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν ότι και την προηγούμενη χρονιά, ενώ για το 2016 στόχος εισπραξιμότητας είναι τα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ. «Στόχος μας είναι να εναρμονιστούν οι αντικειμενικές και οι εμπορικές τιμές» πρόσθεσε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο σχέδιο πόλεως εκτάσεις για να διευρυνθεί η φορολογική δεξαμενή, διευκρινίζοντας πάντως ότι στο θέμα αυτό έχουν λόγο συναρμόδια υπουργεία.

«Η λογική φόρου να μεταφέρει φορολογικό βάρος από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και περιουσίες σε υψηλά και πιο υψηλά εισοδήματα και περιουσίες. Θα κατανέμουμε τον ΕΝΦΙΑ με δίκαιο τρόπο, αλλά τα πολύ χαμηλά περιουσιακά στοιχεία πρέπει να έχουν αφορολόγητο» διευκρίνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Το μόνο άβατο θα είναι του Αγίου Όρους», ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα γίνονται έλεγχοι στα ξημερώματα, αλλά μόνο στα γραφεία επιχειρήσεων, εκτός αν στα ένας γιατρός ή ένας μηχανικός έχει δηλώσει μέρος του σπιτιού του ως επαγγελματική στέγη. «Θα πάμε και εκεί, αλλά δεν πάμε στα σπίτια του κόσμου, στόχος μας είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις», ανέφερε.

Τέλος, σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι στην επανεξέταση των κριτηρίων θα τεθεί το ζήτημα πως κάποιοι μπήκαν στις 100 δόσεις ενώ δεν έπρεπε. «Οι 100 δόσεις ήταν ένα πολύ σωστό μέτρο, έχουν εισπραχθεί ποσά και δεν είναι δυνατόν να το σταματήσουμε. Απλά πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές», συμπλήρωσε.

Σχετικές ειδήσεις