ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση έχει μουσαφιρέους

Η κυβέρνηση έχει μουσαφιρέους

Σαν να μην έφυγε ποτέ… ξανάρχεται αύριο Τρίτη - στην Αθήνα - το «κουαρτέτο» των δανειστών. Οι επικεφαλής Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρότι (ESM) και βέβαια η Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).

ΦΘΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ - ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΑΝΤ ΕΝΩ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΣΗΣ

Μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια και τους κυβερνητικούς παράγοντες θα δουν ξανά προαπαιτούμενα, ασφαλιστικό, εργασιακό και φορολογικό. Θα είναι μαζί μας μέχρι τις 10 Νοεμβρίου και παράλληλα με τα τρέχοντα θα ανοίξουν και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Το εν λόγω πακέτο περιέχει τα πλέον σκληρά κομμάτια του ασφαλιστικού με περικοπές, κόψιμο ΕΚΑΣ, φορολογικό.

Αυτή η εβδομάδα, εν κατακλείδι, αναμένεται να εξελιχθεί όπως και η προηγούμενη με την κυβέρνηση να έχει πληθώρα συναντήσεων, επαφών και μπαράζ από εφαρμοστικούς εγκυκλίους, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των δανειστών, με τους πολίτες σε πραγματική αδυναμία να τις υποστηρίξουν.

Ωστόσο το Μαξίμου προσβλέπει στη… δικαίωση και απεμπλοκή από τη μνημονιακή της σύμπραξη δεσμευόμενη για την υλοποίηση του «παράλληλου προγράμματος» της….

Σήμερα πάντως σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του πρωθυπουργού θα κατατεθεί στη Βουλή το ν/σ για τα κανάλια, ενώ σε προετοιμασία βρίσκεται ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση…

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει το υπουργικό συμβούλιο το πιθανότερο αύριο.

Μια μέρα αργότερα, την Τετάρτη το Euroworking Group θα «μετρήσει» την έκθεση για το πρώτο (ήπιο, κατά την κυβέρνηση) πακέτο των προαπαιτούμενων.

Βάσει της απόφασης που θα ληφθεί θα εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ, με την οριστική απόφαση πάντως να λαμβάνεται στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) 26-28 Οκτωβρίου.

Μια από τις συνηθέστερες τακτικές στην πολιτική είναι να αναζητείται στήριξη έξωθεν… όταν δοκιμάζεται το εσωτερικό. Ετσι και τώρα στην επίσκεψη του -φίλου- Γάλλου προέδρου Ολάντ προσδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία. Η κυβέρνηση περιμένει σημειολογικά και έμπρακτα αποτελέσματα από την άφιξη του, αφού… δεν είναι τυχαίο πως ο Ολάντ θα συνοδεύεται από οκτώ υπουργούς, επιχειρηματίες, εκπροσώπους του πολιτισμού με πλάνα επενδύσεων και δράσεων.

Αν και επί του πρακτέου οι βίοι της ελληνικής κυβέρνησης με τη γαλλική είναι αντίθετοι όσο προσδοκά από την επίσκεψη το Μαξίμου άλλο τόσο και ο Φρανσουά Ολάντ ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών στη Γαλλία.

Σχετικές ειδήσεις