ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: «Ψαλίδι» έως 15% στις επικουρικές - «Σφαγή» και στα εφάπαξ

Συντάξεις: «Ψαλίδι» έως 15% στις επικουρικές - «Σφαγή» και στα εφάπαξ

Σχέδιο εναλλακτικών μέτρων για τις συντάξεις θα υποβάλει τις επόμενες ώρες στους δανειστές η κυβέρνηση, μπαίνοντας στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για τις σαρωτικές αλλαγές που δρομολογούνται στο ασφαλιστικό από 1/1/2016.

Τα μέτρα θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που καταρτίζει ήδη το υπουργείο Εργασίας, αλλά η τελική τους μορφή θα οριστικοποιηθεί, αφού πρώτα συμφωνήσουν και οι δανειστές.

Τα σημεία που έχουν «κλειδώσει» στο «σχέδιο Κατρούγκαλου» για τις συντάξεις αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος»:

Μειώσεις στις επικουρικές

Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, τόσο στις καταβαλλόμενες όσο και στις νέες, στις οποίες περιλαμβάνονται και όσες είναι σε λίστα αναμονής (130.000 ασφαλισμένοι πήραν κύρια σύνταξη και περιμένουν την επικουρική ακόμη και από το 2011). Η μείωση στις επικουρικές θα ξεκινά από 8% από τα 120 ευρώ και πάνω, σύμφωνα με το ήπιο σενάριο και στην ιδανική περίπτωση που το σχέδιο της κυβέρνησης θα τύχει αποδοχής από τους δανειστές.

Στο ρεαλιστικό σενάριο, όμως, που εξετάζει το υπουργείο, οι μειώσεις φτάνουν ως το 12% ή και 15% στις καταβαλλόμενες επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Αν μείνουν εκτός περικοπών οι επικουρικές ως τα 150 ή τα 180 ευρώ, τότε τα ποσοστά των μειώσεων θα είναι μεγαλύτερα για όσους παίρνουν επικουρική πάνω από τα 180 ευρώ. Το ΕΤΕΑ θα πρέπει να καλύψει με την πιθανή αύξηση των εισφορών και τις μειώσεις, το έλλειμμα του 2016 αλλά και του 2015 που ξεπερνά συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ.

«Κουρεμένο» εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων

«Ψαλίδι» σε όλα τα εφάπαξ, και κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων, σε ποσοστό 10%.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο προβλέπει την κατάργηση του συντελεστή βιωσιμότητας που θα οδηγούσε σε απώλειες ως και 40% και την αντικατάστασή του από ένα νέο σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη ατομικά στοιχεία του κάθε ασφαλισμένου.

Σχετικές ειδήσεις