ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο ελκυστικούς όρους για την Ελλάδα συζητούν στο Παρίσι οι τράπεζες

Πιο ελκυστικούς όρους για την Ελλάδα συζητούν στο Παρίσι οι τράπεζες
Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι των τραπεζών για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, αναφέροντας ότι θα...

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι των τραπεζών για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, αναφέροντας ότι θα συζητηθούν σημαντικές αλλαγές έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστικό το γαλλικό σχέδιο για την Ελλάδα.


Το δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες από δύο πρόσωπα που εμπλέκονται στις συζητήσεις, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται να αλλάξουν δύο βασικοί όροι της αρχικής γαλλικής πρότασης για επαναγορά νέων ελληνικών ομολόγων 30ετούς διάρκειας, καθώς θα λήγουν έως το 2014 τα ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.


Πρώτον, το βασικό επιτόκιο των νέων 30ετών ομολόγων θα είναι κυμαινόμενο και θα ορίζεται από το τριμηνιαίο euribor (επιτόκιο του ευρώ για τρίμηνη διάρκεια στη διατραπεζική αγορά) - το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 1,56% - συν ένα περιθώριο της τάξης του 1,7% (σ.σ.: αυτό σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα το βασικό επιτόκιο που θα πλήρωνε η Ελλάδα θα ήταν λίγο χαμηλότερο από 3,3%). Σημειώνεται ότι η αρχική γαλλική πρόταση προέβλεπε βασικό επιτόκιο σταθερό στο 5,5%.

Επίσης, η ίδια πρόταση προέβλεπε ότι το βασικό επιτόκιο, ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και να φθάσει έως το 8%. Με τη νέα πρόταση, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times, το πριμ στο επιτόκιο παραμένει στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα, όμως, με το επίπεδο του πληθωρισμού και όχι της ανάπτυξης στην Ελλάδα.


Δεύτερον, οι τράπεζες θα αγοράζουν το 70% των ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως το 2014. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αρχική πρόταση της γαλλικής τραπεζικής ομοσπονδίας προέβλεπε την αγορά του 50% των ομολόγων, ενώ προέβλεπε και την αγορά ενός επιπλέον 20%, το οποίο όμως θα επενδυόταν από την Ελλάδα σε 30ετή ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, για λογαριασμό των δανειστών, ώστε να υπάρξει για αυτούς η εγγύηση ότι θα αποπληρωθούν τα ομόλογά τους στη λήξη της 30ετίας.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr